Zavedení mýta pro nákladní auta může zvýšit provoz v obcích na paralelních trasách

3. leden 2020 08:49

Auta nad tři a půl tuny musí od Nového roku platit mýto na některých silnicích prvních tříd. To ale může zkomplikovat dopravní situaci v obcích, které leží na paralelních trasách.

V Jihočeském kraji se zpoplatnění týká silnic z Plzně do Českých Budějovic přes Písek, z Tábora do Pelhřimova a z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce.

Nárůstu nákladní dopravy se obávají například Cehnice na Strakonicku. Leží totiž na nezpoplatněné silnici první třídy vedoucí z Českých Budějovic do Plzně.

„Stojíme před obecním úřadem, a když se podíváme, nejvíce lidí chodí tady od Jednoty k autobusovým zastávkám, dále chodí děti ke škole,“ ukazuje u silnice I/22, která vede z Plzně do Českých Budějovic místostarosta Otmar Aleš.

Právě v těchto místech je největší pohyb lidí každý den. „Dnes tady nepozorujeme moc velký provoz, ale myslím, že to je tím, že velké firmy začínají po svátcích pracovat až příští týden. Sčítání, které nám doložil Jihočeský kraj, ukazuje, že tady projede tisíc nákladních aut denně,“ dodává místostarosta.

Čtěte také

O svojí bezpečnost při průchodu centrem obce se obávají například Jana a Hana. „Tady už se takhle nedá přejít, protože jezdí rychle, je to problém.“ „Je to opravdu nebezpečné a chodí tu i děti do školy,“ říkají.

Pro větší bezpečnost chtěla obec vybudovat u silnice I/22 nový chodník. Ten by ale stál šest milionů korun, které Cehnice nemají. „Tohle je pro nás velká investice, takže jsme dvakrát sháněli peníze, ale ani jednou se nám to nepodařilo. Doufáme, že letos se podaří zařídit alespoň přechod u naší základní školy, který je už vyprojektován,“ doplňuje Otmar Aleš.

Jihočeský kraj přislíbil, že sčítání aut bude znovu opakovat v polovině letošního roku. V případě, že by zaznamenal nárůst nákladní dopravy, vyvolá znovu jednání s ministerstvem dopravy.

Spustit audio

Související