Město Chýnov se dohodlo s majitelkou nemovitosti, která blokovala stavbu obchvatu

9. duben 2021 10:00

Zásadní obrat nastal v kauze silničního obchvatu Chýnova na Táborsku. Jeho výstavbě dlouhá léta bránila jedna z účastnic stavebního řízení, která vlastní dům s pozemkem v blízkosti trasy.

Naposledy, před necelými dvěma měsíci, u soudu úspěšně napadla platnost stavebního povolení a stavba od té doby stojí. Teď se majitelka nemovitosti Hana Králová dohodla s městem, že mu dům prodá a zároveň stáhne všechny námitky a žaloby, aby stavba za více než čtvrt miliardy korun mohla pokračovat.

Hlavní silniční tah z Tábora směrem na Humpolec a dálnici D1 teď vede přes Gabrielovo náměstí v Chýnově. Silnice je extrémně vytížená, jezdí po ní hodně kamionů, přecházení přes přechod na druhou stranu je v některých chvílích velmi problematické.

„Je super, že se dohodli, bez obchvatu je to tu strašné. Denně náměstím projede patnáct tisíc aut, z toho tři a půl tisíce kamionů, někomu by se mohlo něco stát,“ připomíná místní obyvatelka Hana Pechová.

Aby se předešlo dalšímu zdržení výstavby, město se dohodlo se stěžovatelkou Hanou Královou, že od ní dům odkoupí za 4,5 milionu  korun, což je cena určená znaleckým posudkem. „Je to ve věci chýnovského obchvatu zcela průlomové rozhodnutí, které by mělo významně napomoci jeho dostavbě,“ potvrzuje místostarosta Evžen Zadražil.

Čtěte také

Obchvat, který má být tři a půl kilometru dlouhý, je podle něj velice důležitý nejen pro občany, ale i řidiče. „Chýnov nyní znamená jeden z nejsložitějších průjezdů na celé délce silnice, která spojuje západní Čechy s jižní Moravou,“ připomíná místostarosta.

Český rozhlas požádal o vyjádření i advokáta Martina Koláře, právního zástupce stěžovatelky Hany Králové. Ten ale zatím na žádost nereagoval.

Dohoda o odkoupení domu teď reálně otevírá možnost pro pokračování stavby. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla ale zatím nelze říct, kdy se bagry na stavbu vrátí. „V každém případě postupujeme všemi směry, které mají šanci přiblížit znovuobnovení platnosti stavebního povolení, abychom se co nejdříve mohli vrátit na stavbu. Pokud bychom to dokázali v květnu, tak dodržíme původní harmonogram,“ uvádí.

To znamená, že pokud se neobjeví další komplikace, řidiči začnou silniční obchvat Chýnova na Táborsku využívat v létě 2022.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související