Krajský úřad vydal stavební povolení na obchvat Chýnova. Obyvatelé ale nemají vyhráno

20. prosinec 2019 15:32

Deset tisíc aut denně projede centrem Chýnova na Táborsku, z toho je téměř třetina nákladních aut nebo kamionů. Městem totiž vede silnice první třídy od Tábora směrem na Humpolec k dálnici D1.

Pomoci má silniční obchvat, který by městu ulevil od tranzitní dopravy. Obyvatelé na jeho výstavbu čekají několik desítek let.

„Hrozný je to, tady se nedá pořádně projít. Je to katastrofa.“ „Aut je čím dál víc, už tady kolikrát i někdo porazil lidi na přechodu.“ „Je o opravdu šílené.“ To jsou slova obyvatel Chýnova, kteří nepřestávají věřit, že se obchvatu města dočkají.

Projekt se už přes dvacet let snaží prosadit i bývalý chýnovský starosta Pavel Eybert. „Přes Chýnov jezdí kolem deseti tisíc vozidel za den, je to dost zatížený uzel. Navíc tu máme dva kopce, v zimním období, pokud to silničáři nestihnou projet před čtvrtou ráno, kdy najíždějí kamiony, se Chýnov stává i neprůjezdným,“ popisuje.

Stavba obchvatu kolem Chýnova měla začít už letos na jaře. Zastavily ji ale námitky do stavebního řízení, které podala majitelka pozemků v sousedství trasy obchvatu.

Čtěte také

Teď krajský úřad vydal nové stavební povolení. Podle Pavla Eyberta to ale neznamená, že stavba v dohledné době začne. Stavební povolení totiž musí nejdříve nabýt právní moci. „Dá se předpokládat, že dojde k odvolání proti stavebnímu povolení. To pak bude znamenat, že krajský úřad zpracuje stanoviska k námitkám a bude muset postoupit celý spis ministerstvu dopravy, aby ho posoudilo,“ říká.

Tento proces se už jednou odehrál na začátku letošního roku. Majitelku pozemků v sousedství budoucího obchvatu, která podala námitku, zastupuje pražský advokát Martin Kolář. Ten se podle svých slov k případu nemůže veřejně vyjadřovat.

O tom, jestli už příští rok začne výstavba silničního obchvatu kolem Chýnova, bude jasno nejpozději na začátku příštího roku. V polovině ledna totiž vyprší lhůta pro podávání námitek k novému stavebnímu řízení.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související