S převozem covidových pacientů, očkováním i péčí o bezdomovce pomáhají během pandemie hasiči

15. prosinec 2021

Pomoc na covidových jednotkách, přesuny pacientů, trasování nebo třeba izolace bezdomovců. To patřilo a zčásti dál patří k práci českobudějovických hasičů během pandemie. Ve studiu Českého rozhlasu o tom mluvil jejich ředitel Jiří Pešek.

Jiří Pešek je šéfem českobudějovického hasičského záchranného sboru a patří mezi oceněné osobnosti krajského města. Primátor Jiří Svoboda vyzdvihl jeho podíl na řešení mimořádných a krizových událostí, včetně pandemie ve městě. A udělil plukovníku Peškovi Medaili za zásluhy.

Když jsme se Jiřího Peška na jeho zásluhy ptali, jmenoval své podřízené a zdůraznil činy jejich. Když jsme položili otázku na roli jím vedeného sboru během koronavirové krize, opět začal od lidí v terénu.

„Výjezdoví hasiči pomáhali přímo na covidových jednotkách v nemocnici, pomáhali záchranné službě například snášet pacienty s podezřením na covid a tak dále. Také jsme pomáhali trasovat Krajské hygienické stanici v Českých Budějovicích a vypomáhali jsme i v očkovacích centrech. Dál se podílíme na distribuci roušek a testů do školských zařízení,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Jiří Pešek sám je členem Krizového štábu obce s rozšířenou působností České Budějovice. Do její oblasti patří Týn nad Vltavou, Trhové Sviny a České Budějovice. „Schází se tam dvacet třicet lidí. Ke členům patří členové bezpečnostní rady, potom členové stálé pracovní skupiny plus přizvaní odborníci, kteří mohou řešit danou problematiku,“ vysvětluje.

Na řešení krizových situací existují předem stanovené mechanismy. Každá situace si ale sama o sobě žádá také improvizaci. Jak tomu bylo v případě pandemie koronaviru v Českých Budějovicích? „Snažili jsme se postupovat podle epidemiologického plánu, který je součástí krizového plánu obce s rozšířenou působností České Budějovice,“ odpovídá plukovník Pešek.

„Určité odlišnosti tam ale samozřejmě byly. V první řadě jsme řešili dostatek roušek do škol, sociálních služeb a dalších zařízení, která spravuje město. Rovněž to byla péče o bezdomovce, které bylo potřeba během lockdownu někam umístit, hledaly se vhodné prostory a ty se potom našly v letním kině Háječek,“ dodává.

Celý rozhovor s oceněným ředitelem územního odboru České Budějovice při Hasičském záchranném sboru Jihočeského kraje Jiřím Peškem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.