Budějovická MHD je pro seniory zdarma, musí si ale pořídit kupón. Mnozí kvůli tomu dostávají pokutu

7. červen 2021 07:14

V Českých Budějovicích přibývá seniorů, kteří při cestě městskou hromadnou dopravou nemají potřebný doklad. Zatímco dříve stačil občanský průkaz, teď už si zhruba tři roky lidé starší 65 let musí pořídit průkazku a každoročně kupovat kupón za 10 korun.

Jak ale potvrzuje sám dopravce, mnozí cestující pravidla stále neznají a teď kvůli tomu platí pokuty.

Bezprostředně po konci nouzového stavu mohli cestující ve vozidlech městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích zaregistrovat zvýšený počet kontrol revizorů. Právě s tím souvisí i více pokut pro lidi starší 65 let.

Jedno takové svědectví poskytla přímo na facebookové stránky dopravního podniku paní Alena. „Dnes jsem po delší době jela autobusem. Přišel revizor, zkontroloval pár lidí a pak se zastavil u skoro osmdesátileté paní. Ta vzorně ukázala kartičku, ale bohužel měla propadlou známku v hodnotě deset korun. Pan revizor byl hodně přísný a dal staré paní stvrzenku na částku 616 korun. Svět se opravdu zbláznil,“ napsala.

O jak velký nárůst takových případů se teď jedná, to dopravní podnik podle svého vyjádření nedokáže doložit. Vedení městské akciové společnosti ale potvrzuje, že podobných situací za poslední měsíc přibylo.

Pokutovaní senioři se často písemně obrací s žádostí o prominutí poplatku i přímo na ředitele dopravního podniku Slavoje Dolejše, který v některých případech skutečně vyhoví. „Jsou to desítky případů, což i pro nás je docela hodně. Je to vždycky individuální, nechám si vyjet historii toho člověka, jestli je to opakovaná záležitost, posuzuji i ten dopis jako takový,“ popisuje.

Čtěte také

„Dopředu ale říkám, že pokud se někdo už při té kontrole chová vůči našim zaměstnancům vulgárně nebo je problém opakovaný, tak prostě systematicky zamítám,“ dodává Slavoj Dolejš.

Situaci teď začalo řešit i vedení Českých Budějovic. Radnice se hájí tím, že kupóny si senioři pořizují kvůli evidenci cestujících. Ta je důležitá například ve chvíli, kdy dopravní podnik žádá o evropské dotace.

Podle primátora Jiřího Svobody by se současný systém mohl změnit. „Vzhledem k situaci, která nastala, bychom do budoucna chtěli ty kupony udělat s doživotní platností. Uživatel by si ho jednorázově pořídil a jezdil by na něj,“ uvádí.

Ke kritikům stávajících pravidel se přidává také jihočeský hejtman Martin Kuba, který je v městském zastupitelstvu součástí opozice. „Já osobně to považuji za nesmysl a od začátku jsem říkal, že pokud to má být výhoda pro seniory, tak má být vždycky jednoduchá. Pokud vzniká na základě věku, tak by seniorům prostě měla stačit občanka a dopravní podnik a vedení města už by je neměly zatěžovat tím, že ještě někam musí,“ připomíná.

O případných změnách jízdného pro seniory by se mohlo jednat už na příštím zasedání zastupitelů města 14. června.

Spustit audio

Související