Senioři v Budějovicích budou mít od roku 2020 svoz odpadu zdarma

17. září 2019 11:32

Českobudějovičtí senioři nebudou platit za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Zastupitelé na posledním jednání schválili osvobození od poplatku pro starší občany, ale zatím se neshodli na věkové hranici.

Návrh na novelu odpadové vyhlášky zastupitelstvu předložil Martin Kuba z ODS. „Když se podíváte na ty částky, tak je naprosto zřejmé, že odchodem do starobního důchodu výrazně poklesá příjem, a tím také narůstá podíl peněz, které lidé musí vydávat za svoje bydlení, služby a věci, které souvisí s bezprostředním chodem jejich života,“ vysvětlil.

Zastupitelé Českých Budějovic osvobození od poplatku za svoz komunálního odpadu pro seniory schválili. K tématu se ale musí ještě vrátit na příštím jednání zastupitelstva.

„Ještě se musíme bavit o tom, jaká věková hranice by to měla být. Zdá se nám logické, že by to bylo s věkem odchodu do starobního důchodu. Zatím zastupitelstvo diskutovalo různé varianty, po jejich analýze navrhne rada města na příští zastupitelstvo aktualizaci vyhlášky,“ doplnil primátor Jiří Svoboda.

Úprava vyhlášky, která zruší poplatky pro seniory, by měla podle primátora začít platit už v lednu 2020.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související