Novorozenci budou mít v Budějovicích svoz odpadu zdarma, osvobození pro seniory zatím neprošlo

11. prosinec 2018 09:40

Rodiče dětí do jednoho roku ušetří v Českých Budějovicích peníze díky změně obecně závazné vyhlášky města. Zastupitelé osvobodili nejmladší obyvatele od poplatku za odpad na pondělním zasedání.

Stejné úlevy by se měli dočkat i senioři nad 65 let, ale až v průběhu příštího roku.

O tom, kdo nebude za svoz a likvidaci odpadu platit, debatovali zastupitelé více než hodinu. Od poplatku zatím osvobodili jen děti do jednoho roku.

„Nepřijde nám příliš přívětivé k novým občanům města se chovat tak, že první, s čím přijdou do styku, je složenka za poplatek na odpad. Tu částku, o kterou město ve výnosech přijde, vykryjeme poplatkem za separovaný odpad. Jedná se asi o 700 tisíc korun,“ uvedl primátor Jiří Svoboda z hnutí ANO.

ODS navrhovala osvobodit od poplatku za odpad i seniory nad 65 let. „My jsme to prosazovali, protože jsme přesvědčeni, že město by mělo nabídnout seniorům takovéto zvýhodněné služby,“ řekl opoziční zastupitel Martin Kuba.

V Českých Budějovicích se změní tarif poplatků za parkování v centru a okolí

Parkování, automat, značka, České Budějovice

Parkování v centru Českých Budějovic bude od června levnější. Na náměstí Přemysla Otakara II. lidé v sobotu odpoledne a po celou neděli zaparkují zdarma.

„Předpokládaný náklad na tuto službu by byl kolem dvanácti milionů korun a mně se podařilo domluvit s hejtmankou, že nám Jihočeský kraj přispěje na provoz Jihočeského divadla deset milionů korun, takže to jsou peníze, které budou v městském rozpočtu navíc. Nám se zdálo výhodné, že bychom je takhle mohli použít pro služby pro naše seniory. Bohužel nás mrzí, že koaliční strany, které to měly ve svém volebním programu, na to teď rezignují a tenhle náš návrh nepodpořily,“ dodal.

Zastupitelé budou podle primátora Jiřího Svobody zrušení poplatku pro seniory nad 65 let projednávat v březnu příštího roku.

Spustit audio

Související