Policisté vyzývali cyklisty v Budějovicích, aby nosili přilby. Často je prý odmítají senioři

16. červenec 2020 11:52

Noste přilbu, zdůrazňoval Tým silniční bezpečnosti cyklistům v Českých Budějovicích. Na dopravně preventivní akci se podílela i Policie České republiky. Ta od začátku roku zaznamenala na jihu Čech 110 dopravních nehod cyklistů.

Lektorka Týmu silniční bezpečnosti Ludmila Kovářová vysvětlovala, jak správně upevnit přilbu na hlavu. „Přilba je důležitá, já bych řekla, že při určitém pádu dokáže opravdu zachránit život,“ řekla.

Na dopravně preventivní akci zaměřené na cyklisty v Českých Budějovicích nabízeli lektoři i vyzkoušení alkobrýlí. Jedny simulovaly vnímání při 0,8 až 1,5 promile alkoholu v krvi, druhé stav po užití halucinogenních látek jako drogy extáze nebo LSD.

Čtěte také

Stav pod vlivem alkoholu si vyzkoušel Vláďa. „Vidím hodně rozmazaně. Nikdy jsem samozřejmě neřídil pod vlivem alkoholu a musím říct, že to je neuvěřitelné, jak člověk při 0,8 až 1,5 promile jde úplně mimo. Byl jsem až překvapený,“ komentoval.

Cyklisty na Jiráskově nábřeží poučovali i policisté. Mluvčí Lenka Krausová připomněla, že přilbu často nenosí senioři. „Setkáváme se s tím, že nám tvrdí, že už ji nosit nemusí, že už je to stejně jedno, nebo ji prostě nosit nechtějí, protože ji nenosili nikdy a ten trend nechápou,“ popsala. Některé se ale prý povede přesvědčit, aby nošení přilby přece jen zvážili.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související