Strážníci v Třeboni kontrolují cyklisty i v zimě, přestupky jsou poměrně časté

13. únor 2019 10:01

Třeboň je i v zimě plná cyklistů. Strážníci městské policie proto i v únoru kontrolují, jestli lidé jezdí podle pravidel. Třetina cyklistů, které v úterý v ulicích města zastavili, ale udělala nějaký přestupek.

„Co jsme udělali špatně?“ ptala se cyklistka Anna. „Jeli jste po cyklostezce, to je v pořádku, nicméně támhle máte dopravní značku, že ta cyklostezka skončila. Vy jste tam měli slézt z kola, přejít po přechodu a dojít sem, kde zase cyklostezka pokračuje, nemůžete jet po přechodu pro chodce,“ vysvětloval strážník Stanislav Sklenář.

Takové přestupky se podle něj u cyklistů stále opakují. „Mezi nejčastější přestupky patří, že nedodržují jízdu po vyhrazeném jízdním pruhu nebo po stezce pro cyklisty a jedou po silnici, případně chodnících. Dále využívají přechody pro chodce, neslézají tam a také porušují zákazy vjezdu,“ vyjmenoval strážník.

Že je cyklistů v Třeboni i teď v zimě opravdu hodně, dokazuje například plný kolostav u autobusového nádraží. „Máme 12. února, a když se tady podíváme, je tu asi třicet až čtyřicet kol,“ ukazoval strážník Karel Cvikr.

Během únorové kontroly cyklistů v Třeboni udělala třetina z nich nějakou chybu. Většinu přestupků řeší strážníci domluvou, padnout ale mohou i pokuty. „Maximum je dva tisíce, záleží na druhu přestupku. Pokud jel cyklista obzvlášť bezohledně, pohybujeme se k tisíci korunám, jinak za ty běžnější přestupky udělujeme pokuty v řádu stokorun,“ uvedl vrchní strážník Vladimír Školka.

Městští policisté v Třeboni se u cyklistů zaměřují i na osvětlení. Protože chtějí působit hlavně preventivně, tak každou kontrolu předem ohlásí na svém profilu na sociální síti.

Spustit audio

Související