Cyklisté ve Strakonicích platí v létě víc pokut, nejčastěji na mostě Jana Palacha

20. srpen 2018 14:42

Ve Strakonicích se v létě zvýšil počet přestupků cyklistů. Během uplynulých dvou měsíců jim městští strážníci udělili téměř dvacet pokut, jedním z nejproblematičtějších míst je most Jana Palacha.

„Tady je chodník jenom pro pěší a druhá strana mostu je určená cyklistům. Je samozřejmě i označená jako cyklostezka, ale setkáváme se s případy, že cyklisté nerespektují značení a jezdí tu mezi lidmi, tím pádem se dopouští dopravního přestupku,“ říká strážník Vratislav Kovanda.

Jedním z cyklistů, který po chodníku kolo vedl, byl Vladimír Zronek. Přiznal ale, že kdyby neviděl modrou uniformu strážníka, bylo by tomu jinak. „To víte, že bych jinak jel, co vám budu povídat. Zase ale nejedu tak, abych ohrožoval lidi,“ reagoval.

V Třeboni je v sezóně těsno, na některých místech musí cyklisté dávat větší pozor

Třeboň je v sezóně plná cyklistů

Široká síť cyklostezek a cyklotras láká každoročně tisíce lidí na Třeboňsko. Najdou se ale i místa, která mohou být cyklistům nebezpečná, a v centru Třeboně je těsno všem - pěším, motoristům i cyklistům.

Druhou stranu mostu, kde je cyklostezka, využít nechce, protože by musel na konci zase přejet přes silnici. Zároveň upozorňuje na další problém. „To jsou cyklostezky, kde je značený pruh pro cyklisty, ale cyklista jede v pruhu pro chodce a chodci jdou v pruhu, kde mají jet cyklisté,“ popisuje.

S takovými případy se setkává i Vratislav Kovanda, který je u městské policie už přes 20 let. „Problémem ve Strakonicích je Podskalí. Cyklostezka je vyasfaltovaná a pěší cesta prašná, chodci nechtějí chodit po té prašné, a tím pádem vznikají problémy,“ dodává.

Za podobné dopravní přestupky hrozí cyklistům ve městě pokuta až do výše dvou tisíc korun.

Spustit audio

Související