V Třeboni je v sezóně těsno, na některých místech musí cyklisté dávat větší pozor

15. srpen 2018 14:17

Široká síť cyklostezek a cyklotras láká každoročně tisíce lidí na Třeboňsko. Najdou se ale i místa, která mohou být cyklistům nebezpečná, a v centru Třeboně je těsno všem - pěším, motoristům i cyklistům.

Nejčastějším nešvarem je podle vrchního strážníka městské policie Vladimíra Školky jízda po chodníku. „Když takhle vidíte třeba rodinu, tak tomu i rozumíte, mají s sebou děti, ale nedá se nic dělat, tak by to být nemělo,“ říká.

Návštěvnost centra města už je na hranici zvládnutelnosti. „Jasným příkladem je Jindřichohradecká brána, jedna z bran, které lemují centrum. Tudy chtějí projet všichni cyklisté, musí tudy každý motorista, který míří do centra, a samozřejmě tudy chodí i všichni chodci,“ dodává Vladimír Školka.

Obyvatelé Třeboně poukazují na to, že mnozí návštěvníci jsou neukáznění. „Třeba dneska už v devět hodin tady jezdili po chodníku,“ vypráví pan Radek.

Samotní cyklisté si pochvalují. „Je to tu úplně super. My jsme ze severní Moravy, tam je samý kopec, takže tady je to pro nás úžasné,“ komentuje Martina z Frýdku-Místku, která přijela na Třeboňsko už potřetí. „Zdá se mi, že letos ani není tak narváno, možná kvůli těm horkům,“ dodává.

Provozovatel jednoho z penzionů v nedalekém Domaníně říká, že většina jeho hostů sem přijela jezdit na kole. „Je tady potom spousta přejezdů po hlavní silnici, kde chybí cyklostezka, která by to dokázala propojit páteřní trasy. Když vyjede víc lidí s dětmi, cyklisté jezdí vedle sebe, je to problematické,“ popisuje.

Například směrem na Jindřichův Hradec do Nové Hlíny se městu podařilo cyklostezku postavit, v některých místech je to ale složitější. „Velmi složitá jsou jednání s vlastníky pozemků, dochází ke střetu zájmů. Někdy jsou ty finanční požadavky nadstandardní a někdy bohužel ani nedojde k jednání,“ komentuje místostarosta Třeboně Josef Pindroch.

Tam, kde cyklisté křižují hlavní silnice, řeší městská policie dopravní nehody zhruba jednou týdně.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související