Krásná příroda, památky i adrenalin lákají do České Kanady stále víc cyklistů

10. červenec 2018 10:52

Stále víc lidí na kolech objevuje krásy České Kanady. Na východ Jindřichohradecka míří za krásnou přírodou i adrenalinem. Připravená je pro ně i uspokojivá síť služeb.

Náměstí v Nové Bystřici je před polednem plné cyklistů, přijíždějí sem páry i skupiny dětí. Že je oblast cyklisty vyhledávaná, je jasné i na nedalekém parkovišti, kde stojí hned několik aut, která mají držáky na kola.

„V jižních Čechách je krásně, proto sem jezdíme. Akorát je šokující, že každý rok je tady hodně cyklistů a další rok je jich ještě víc,“ říká Otakar, který do České Kanady přijel na dovolenou s manželkou.

Infrastruktura pro cyklisty je podle něj v České Kanadě dobrá. I tady se ale projevují problémy spojené s nedostatkem pracovních sil ve službách. „Někde jsou bohužel kvůli personálu zavřené hospody. Těch starostí s podnikáním a občerstvením je dneska hodně, takže jim nezávidím a je to nárazové, v pondělí nemají do čeho píchnout a o víkendu se zblázní,“ dodává.

U sjezdovky u Nové Bystřice chtějí bikepark. Peníze vybírají na internetu

Iniciátor projektu Alexandr Sidor chce dvě tratě pro bikery otevřít už letos v červnu

Na sjezdovce v areálu Hradiště u Nové Bystřice má být živo po celý rok. Až sleze sníh, nahradí lyžaře cyklisté. Taková je představa skupiny mladých lidí, kteří chtějí kolem sjezdovky postavit bikepark.

V České Kanadě si na své přijdou i milovníci adrenalinu. U sjezdovky Hradiště u Nové Bystřice vzniká bikepark pro horská kola. „Teď jsme u cílového skoku, který se jmenuje Maruška, je to krásný skok přes potok,“ ukazuje stavitel bikeparku Alexandr Sidor.

I když už dráhu se skoky a klopenými zatáčkami vedle sjezdovky první nedočkavci zkoušejí, oficiálně se bikepark otevře 14. července. „Na Zvůli se jede orientační závod horských kol napříč Českou Kanadou a jeden bod bude právě startovací bunkr tady nahoře v bikeparku,“ vysvětluje Alexandr Sidor.

Na návštěvu cyklistů jsou připraveni i na hradě Landštejn. Na prohlídku s bicyklem sice nesmějí, ale mohou si svoje kola postavit do kolostavu a zamknout vlastním zámkem nebo využít uzamykatelný box před bránou hradu.

autor: hoch
Spustit audio

Související