Zaparkovat bezpečně kolo může být při cyklotoulkách někdy problém

5. srpen 2018 08:14

Kam s ním? Tuhle otázku si často kladou cyklisté, když chtějí zaparkovat kolo ve městě nebo obci. Na 30 tisíc lidí ročně například míří do Zvíkovského Podhradí, kam vede Sedláčkova stezka z Písku.

Jeden kolostav najdou u obecního úřadu, ale například před koupalištěm, kde je velké parkoviště, se s koly nepočítá. „Na koupališti jsme s místem na kola trošku na štíru, takže umožňujeme cyklistům vzít si je do areálu,“ říká starosta Josef Bárta.

Jinak je podle něj vesnice na cyklisty kapacitně připravená, kolostavy jsou u místního hotelu nebo u pivovaru.

Na hradě Zvíkov mají uzamykatelné boxy na kola a batohy. „Do jednoho se vejdou dvě kola. Za dvacetikorunu je možné si je tady nechat celý den,“ ukazuje kastelán Aleš Kadlčák.

Sedláčkova stezka na Písecku je cyklotrasou pro milovníky adrenalinu a krásné přírody

O prázdninách mapují reportéři Českého rozhlasu cyklotrasy v kraji. Tentokrát přenosový vůz zastavil ve Zvíkovském Podhradí na Písecku a Jitka Cibulová Vokatá projela Sedláčkovu stezku

Krásné výhledy i trocha dobrodružství čeká cyklisty na Sedláčkově stezce, která vede z Písku až k hradu Zvíkov. Tato trasa byla cílem dalšího rozhlasového cyklopátku, projela ji reportérka Jitka Cibulová Vokatá.

To ale podle něj potřebám všech cyklistů zdaleka nestačí. „Když přijede nějaký cyklistický turnus, tak je tady najednou třeba padesát šedesát kol, což samozřejmě nemá vzhledem k charakteru hradu řešení. Kola si tedy cyklisté většinou zamykají u stromů a podobně,“ dodává.

Pokud se cyklisté chtějí po prohlídce Zvíkova podívat ještě na zámek Orlík a využijí přitom lodní dopravu, mohou si kolo vzít s sebou na palubu parníku. Za přepravu zaplatí polovinu běžného jízdného.

Spustit audio

Související