Cyklisté na Lipně často využívají přívoz, ale také služby místních servisů

23. červenec 2018 11:59

Někteří sváteční cyklisté dávají při projížďkách kolem lipenského jezera přednost elektrickým kolům. Půjčit si je mohou v síti cyklopůjčoven, prakticky od hráze Lipna až po Horní Planou.

A pokud si někdo přiveze nepojízdný bicykl, může využít některý z místních servisů. „Většinou opravujeme duše, ulomené přehazovačky, patky, seřizujeme brzdy, vyměňujeme špalky. Lidé přijedou na dovolenou a přivezou to rozsekané, což se docela divím,“ komentuje Kamil Hošek v cykloservisu na Lipně.

Hodně problémů podle něj vzniká, když turisté vozí kola na střechách aut. „Jak to sundávají a nandávají, tak třeba spatně nasadí kolo, ohnou patku nebo jim to spadne a pak máme práci my,“ dodává Kamil Hošek.

Cykloservis na Lipně

Další větší servis je v nedalekém Frymburku a s drobnějšími opravami pomohou i menší cyklopůjčovny od hráze až po Horní Planou. Tam provozuje jednu půjčoven Petra Jitnerová. „Vzhledem k tomu, že už je tady síť cyklostezek kolem celého Lipna, tak je zájem hlavně o krosová kola, ale teď je boom elektrokol, takže i ta jsou hodně poptávaná,“ popisuje.

Starosta Horní Plané Jiří Hůlka absolvoval nedávno jízdu na kole do Lipna nad Vltavou. „Tam je několik úseků, které jsou vyloženě nebezpečné. Jedním z nich je úsek mezi Hůrkou a Černou v Pošumaví po hrázi, tam se nám podařilo udělat společný projekt s Černou, ostatní úseky plánuje zase Černá s Frymburkem, takže doufám, že se podaří udělat cyklostezku, aby cyklisté bezpečně jeli kolem celého jezera,“ říká.

Před 60 lety se Lipno naplnilo vodou, vše urychlila povodeň

Výhled na Lipno a okolí z balónu

Největší vodní plocha v Čechách, Lipenská přehrada, se poprvé naplnila přesně před 60 lety. Pod vodou zmizelo v únoru 1958 několik šumavských obcí. O rok později už na hladině jezdily parníky a plachetnice.

Z Černé v Pošumaví přijel na kole do Přední Výtoně například Siegfried Wögerbauer s manželkou. Jsou z rakouského Lince, u Lipna tráví dovolenou už podruhé, přijeli s obytným vozem a kola si přivezli s sebou.

Patří mezi turisty, kteří často využívají lipenské přívozy. Zájem potvrzuje lodník Miloš Boháč. „Od června máme pořád plno. Jezdíme i mimo jízdní řád. Máme jezdit v celou, ale teď vyrážíme i v půl a někdy i každých dvacet minut,“ dodává.

Na pravém břehu Lipna si cyklisté užijí trochu divoké přírody a na levém mají zase dostupné nejrůznější služby.

autor: Martin Pokorný

Související