Krásy Bechyně můžete poznávat ze sedla elektrokola, které vám tu půjčí

16. červenec 2018 13:23

Magickou krajinu údolí řeky Lužnice, obloukový most zvaný duha, zámek na skalním ostrohu nebo františkánský klášter. To vše nabízí Bechyně. Návštěvu lázeňského města lze spojit i s krásnými výlety po okolí.

Zájemci přitom můžou využít městská elektrokola. Jízdu si vyzkoušel reportér Českého rozhlasu Jan Kopřiva, kterého doprovodil ředitel kulturního střediska města Bechyně Štěpán Ondřich.

„Je to paráda, člověk nemusí nic dělat a jen se kochat krásami našeho města. Teď například projíždíme kolem lázní Jupiter, což jsou jedny ze dvou lázní ve městě,“ komentoval Štěpán Ondřich.

Okolo kulturního domu pak cyklisté pokračují ke slavnému mostu, který se klene přes řeku Lužnici. „Koukáme se na pro mě nejkrásnější město na jihu Čech. Vidíme krásné budovy františkánského kláštera, jízdárnu zámku a věž našeho kostela svatého Matěje a před námi je i krásný pohled na klášterní zahradu. Když k tomu vidím řeku, jak si líně pluje, tak mě to naplňuje i určitým klidem,“ popsal na mostě.

Bechyňský most letos slaví výročí. Uplyne přesně 90 let od jeho uvedení do provozu. „Začal se stavět v roce 1926 a stavba byla předána v roce 1928 k desátému výročí vzniku republiky,“ připomněl Štěpán Ondřich.

Bechyňská duha slaví 90. Unikátní most stavělo 400 dělníků pouhé dva roky

Bechyňská duha, unikátní železobetonový most přes řeku Lužnici v Bechyni

Už devadesát let se nad řekou Lužnicí v Bechyni klene obloukový most zvaný Bechyňská duha. Svým devadesátimetrovým rozpětím a výškou přes padesát metrů skutečně připomíná oblouk duhy, kterou slunce mohlo v údolí zapomenout.

Další zastávku si cyklisté mohou udělat na křižovatce u kapličky svatého Karla, odkud sjedou z kopce a pokračují do Zářečí. „Teď se před námi otevřel úžasný pohled na náš zámek a začíná se nám objevovat i výhled na františkánský klášter z druhé strany,“ dodal Štěpán Ondřich.

Po projížďce Zářečím se lidé dostanou zpět na pravý břeh řeky Lužnice, následuje několikasetmetrové stoupání a návrat na náměstí, kde je možné vypůjčená kola odevzdat do místního infocentra.

autor: Jan Kopřiva

Související