Bechyňská duha slaví 90. Unikátní most stavělo 400 dělníků pouhé dva roky

23. červen 2018 14:09

Už devadesát let se nad řekou Lužnicí v Bechyni klene obloukový most zvaný Bechyňská duha. Svým devadesátimetrovým rozpětím a výškou přes padesát metrů skutečně připomíná oblouk duhy, kterou slunce mohlo v údolí zapomenout.

Jedná se o unikátní železobetonovou stavbu, která se dostala i na seznam národních kulturních památek. Lidé se s ní teď mohou detailně seznámit i díky nové výstavě v Městském muzeu v Bechyni.

„Most byl otevřen 28. října na oslavu výročí vzniku republiky. Ona je to taková chlouba republiky, protože dokazuje umění architektů a stavitelů té doby,“ říká kurátorka výstavy Jana Janáčková.

Most projektoval Eduard Viktora. Tento pražský architekt se prý inspiroval stavbou, kterou dodnes můžeme vidět v Alpách ve Švýcarsku. „Je to most v kantonu Graubünden. Na první pohled vypadá úplně stejně, má ovšem větší rozměry. My máme rozpětí oblouku 90 metrů, oni 100 metrů, my jsme 50 metrů nad hladinou, oni 62 metrů,“ vysvětluje Jana Janáčková.

Pro vlaky, auta i chodce

Švýcarský most je ale pouze železniční, zatímco ten v Bechyni využívají vlaky, automobily i pěší. To z něj dělá unikát.

Ve své době byla Bechyňská duha dokonce nejvyšším mostem v Československu. „V té době, kdy se stavěl ano, pak tam byl ještě dodatek, že je ve své době jedenáctý nejvyšší na světě. Pro lidi to byl opravdu unikát, už stavba pro ně byla hodně neobvyklá a zajímavá,“ připomíná kurátorka.

Stavba trvala pouhé dva roky. „Probíhala velice hladce i na dnešní poměry, pracovalo tady 400 dělníků na tři směny, i v zimě, a nestal se žádný vážnější úraz,“ dodává Jana Janáčková.

Písek na stavbu se těžil přímo v řece Lužnici, štěrk se vozil z nedalekého lomu. Bylo spotřebováno také 2200 metrů krychlových dřeva na bednění a skruž, 2500 tun cementu a 500 tun železa.

Otevření mostu pak provázela velká sláva. Nechyběli hodnostáři, členové spolků, lidé z Bechyně i okolí. „Pronášely se projevy a byla slavnostně přestřižena páska. V muzeu ukazujeme nůžky z této události,“ doplňuje kurátorka.

Výstavu 90 let od dostavby mostu v Bechyni můžete navštívit v městském muzeu do konce září.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související