Cyklisté se na silnicích necítí bezpečně, tři letos v jižních Čechách jízdu na kole nepřežili

18. září 2018

Mnoho střetů, zbytečných přestupků a bohužel i tři tragické nehody. Tak vypadala podle jihočeské policie letošní cyklistická sezóna v kraji. Počet nehod, v nichž figurují lidé na jízdních kolech, stoupá.

K první tragické nehodě došlo na začátku jara ve Strakonicích. „Řidič nákladního vozidla pravděpodobně přehlédl cyklistu, který jel od zahrádky, a srazil ho. Cyklista na následky zemřel v nemocnici,“ vzpomíná policejní mluvčí Milan Bajcura.

Poslední nehoda byla zaviněná samotným cyklistou, a to nedaleko obce Knížecí Pláně na Šumavě. Cyklista zřejmě nezvládl jízdu po nerovné silnici, při sjezdu z kopce vyjel mimo komunikaci a těžce se zranil.

Za 8 měsíců 189 nehod s cyklisty

Za prvních osm měsíců letošního roku se na jihu Čech stalo celkem 189 dopravních nehod, ve kterých hráli hlavní roli cyklisté. Je to o sedm událostí víc než za stejné období loňského roku.

A to jsou jen hlášené dopravní nehody, které prošetřovala policie. Kolik karambolů se stalo doopravdy, ani nelze zjistit.

Čísla také říkají, že jízdu na kole letos v jižních Čechách nepřežili tři lidé. Jeden zemřel přímo na místě nehody, dva později na následky.

Cyklisté vs. chodci a řidiči. Co můžete udělat, abyste se vyhnuli konfliktům a rizikům?

Cyklista by se měl stále dívat dopředu. Jakmile otočíte hlavu, kolo okamžitě mění směr jízdy

Vzájemný respekt mezi cyklisty, chodci a motoristy je základem pro bezpečnou a pohodovou jízdu. Každý cyklista by měl dodržovat několik pravidel, aby se vyhnul konfliktům, zbytečně nerozčiloval ostatní účastníky provozu a předešel tak i mnohým nebezpečným situacím.

Jak se tu cítí na stezkách a silnicích samotní cyklisté? „V parku nemám problém, ale řidiči jsou neomalení, já jsem sama řidič a na cyklisty dávám pozor,“ říká žena v Českých Budějovicích.

„Nejvíc mě na silnicích štve takový ten typ bezohledných spěchajících řidičů, kteří prostě potřebují za každou cenu předjíždět úplně všude v nepřehledných úsecích. Také jsem byl svědkem asi tří nehod cyklista versus auto,“ dodává muž.

Cyklisté ovšem rádi vyráží i do přírody, a to nejen na kolech, ale i na elektrokolech nebo koloběžkách. Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura potvrzuje, že úrazů přibývá, protože se rozrůstají půjčovny.

„Ne vždy si lidé uvědomí, že jízda na horské koloběžce z prudkých kopců není zcela bezpečná, když to člověk neumí ovládat. Také přibyla elektrokola, ta dávají lidem nové možnosti, ale samozřejmě je tam větší váha toho kola, rychlost, takže úrazy mohou být velice vážné,” připomíná.

„Když elektrokola začínala, měli takové kuriózní případy, že se starší pán rozhodl projet Šumavu a baterie mu došla zrovna v místech, která už nebyl schopen fyzicky zvládnout. Ani pořádně nevěděl, kde se nachází, takže to byla taková pátrací,” dodává Michal Janďura.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.