Cyklisté vs. chodci a řidiči. Co můžete udělat, abyste se vyhnuli konfliktům a rizikům?

25. březen 2017

Vzájemný respekt mezi cyklisty, chodci a motoristy je základem pro bezpečnou a pohodovou jízdu. Každý cyklista by měl dodržovat několik pravidel, aby se vyhnul konfliktům, zbytečně nerozčiloval ostatní účastníky provozu a předešel tak i mnohým nebezpečným situacím.

Cyklisté vs. řidiči aut

Pokud vyrazíme na kole na silnici mezi automobily, je třeba si uvědomit, že při případném střetu je vítězem vždy oplechovaný motorista. Cyklista v lepším případě končí s oděrkami nebo zlomeninami. Proto:

1. Nikdy nejezděte posilnění alkoholem. Jízda na kole vyžaduje rovnováhu, kterou alkohol významně snižuje.

2. Jezděte důsledně po pravé straně vozovky. Pro řidiče jste tak lépe viditelní, a pokud zároveň jede vozidlo v protisměru, musí přibrzdit a předjet vás bezpečně.

3. Vždy s předstihem ukazujte rukama, kam chcete odbočit. Při odbočování vlevo, zkontrolujte, zda vás nepředjíždí vozidlo. Pokud ne, ukažte levou rukou a pomalu najíždějte do středu vozovky. Vozidla vás pak mohou lépe objet zprava a vyhnete se patové situaci, kdy stojíte na pravém kraji vozovky a čekáte, až přejedou všechna auta jedoucí vaším směrem.

Při samotném ukazování změny směru nikdy nebrzděte a nepřehazujte, hrozí riziko ztráty rovnováhy a pádu. Pro kontrolu toho, co jede za vámi, je ideální zpětné zrcátko. Pokud ho nevlastníte, při otáčení hlavy myslete na to, že automaticky vybočíte ze směru jízdy. Profesionální cyklisté kontrolují prostor za sebou pohledem mezi nohy.

Jednosměrka platí i pro cyklisty. Na kole do ulice v zakázaném směru nevjíždějte

4. Pokud vyrazíte ve dvojici, nejezděte vedle sebe. Sice se lépe povídá, ale řidiče to velice rozčiluje. To ale neplatí při jízdě šesti a více lidí, kdy je ideální utvořit tři dvojice jedoucí za sebou. Řidič musí před předjížděním přibrzdit a bezpečně toto uskupení předjet.

5. Pokud jste nuceni zastavit, vždy se zcela kliďte z vozovky. Pro řidiče není nic nepříjemnějšího, než když v nepřehledné zatáčce na poslední chvíli spatří část kola nebo cyklisty zasahujícího do vozovky.

6. Buďte vidět! Na kolo patří odrazky, při pozdním odpoledni svítilny a oblečení s reflexními pruhy nebo reflexní vesta.

Po chodníku se na kole nejezdí! Hrozí srážka s chodcem, která může skončit vážným zraněním a třeba také soudním sporem s chodcem, který byl v právu

7. Silniční cyklistika a sníh k sobě nejdou. Po zasněžené silnici je jízda nepříjemná sama o sobě, natož pád před rozjeté vozidlo, které má na sněhu nebo ledu mnohem delší brzdnou dráhu.

8. Na kolo nepatří deštník. Cyklista, který drží jednou rukou deštník, ztrácí kontrolu nad kolem a riskuje zranění.

9. V dopravní zácpě jezděte bezpečně. Pokud objíždíte kolonu vozidel stojících na semaforu, pamatujte, že jste velmi špatně viditelní ve zpětných zrcátkách a že řidiči rádi přejíždějí z pruhu do pruhu, což může být pro cyklistu osudné.

10. Nikdy neopírejte svá kola o cizí auta. Starší modely aut to možná snesou, ale u nových by majitel mohl vymáhat nemalou částku za poničený lak.

11. Pokud se nějaký řidič nepochopitelně rozohní a začne troubit, neoplácejte mu neslušnost gestikulacemi. Pokud i přesto zastaví a z vozu vystoupí, použijte své kolo jako bariéru.

Jízda bez držení řídítek je sice na pohled efektní, ale v tu chvíli nedokážete téměř vůbec ovládat kolo. Pokud si chcete protáhnout záda, zastavte a uvolněte se v klidu a bezpečně

Cyklisté vs. chodci

Velkým nešvarem cyklistů je jízda po chodníku. Jsou ale i další věci, kterým bychom se měli vyhnout, abychom sebe ani chodce nevystavovali zbytečnému riziku a předešli konfliktům.

1. Po chodníku se nejezdí. Cyklista je povinen sesednout z kola a kolo vést, není-li dopravní značkou vyznačen pruh pro cyklisty. Pokud pojedete po chodníku, riskujete, že se vás chodec lekne a skočí vám do cesty. Chodci také mnohdy nečekaně mění směr chůze a pak hrozí střetnutí.

2. Na cyklostezce se vyskytují i chodci, kteří chodí vlevo. Pokud chodce nebo bruslaře dojedete, jste v tu chvíli řidičem a musíte bezpečně předjet i s ohledem na protijedoucí. Obzvlášť protijedoucí bruslař má několikrát delší brzdnou dráhu než cyklista, proto nečekejte, že zastaví včas.

3. Na cyklostezkách často potkáte malé děti, které mají menší zorný úhel, hůře prostorově slyší a špatně odhadují vzdálenost. Pokud tedy spatříte malé dítě na kole, bruslích nebo při chůzi, vždy buďte maximálně obezřetní.

4. Po přechodu pro chodce se kolo zásadně vede. Pokud pojedete, hrozí srážka s chodci, navíc pro cyklistu na přechodu neplatí přednost před motorovými vozidly.

NÁVOD NA CYKLISTIKU - seriál o všem, co patří k jízdě na kole. Připravuje Mária Pfeiferová, odborným garantem je Lukáš Martinek, bývalý profesionální cyklista, který nyní působí na Západočeské univerzitě v Plzni jako odborník na veřejné zdraví.

Všechny díly najdete zde.

autoři: Jiří Čondl , pfr , Andrea Poláková , Lukáš Martinek
Spustit audio

Související