Protipandemická opatření komplikují organizaci lyžařských kurzů. Žáci ze Strakonic ale mohli odjet

4. leden 2022 10:54

Žáci Základní školy Františka Ladislava Čelakovského ve Strakonicích odjeli na lyžařský výcvik do Krušných hor. Vedení školy zajistilo den před odjezdem všem dětem i pedagogům PCR test a jeho rychlé vyhodnocení v místní nemocnici. Přitom hodně škol letos lyžařské kurzy kvůli vládním opatřením úplně zrušilo, učitelé nechtěli například dělit třídu na očkované a neočkované.

Na lyžařský výcvik mohli ze Strakonic odjet Lucie a Honza. A vůbec jim nevadilo, že se museli v neděli nechat otestovat na covid-19. „Jsme velmi rádi, protože skoro nikdo nejede kvůli koroně. Snad si zalyžujeme a užijeme si to.“ „Já jsem chtěl jet už minulý rok, to se nepovedlo, tak jsem rád, že nám umožnili jet letos.“

Testování se podle ředitele Základní školy Františka Ladislava Čelakovského Radka Čejky vyplatilo. „Výsledek dopadl velice dobře, byl tam jeden pozitivní záchyt, takže jeden žák šel do karantény, ale díky tomu, že děti spolu nebyly v kontaktu a na kurz se odjíždí hned po prázdninách, ostatní mohou bez problémů odcestovat,“ popsal.

Čtěte také

Pro všechny účastníky lyžařského kurzu to nebylo poslední testování. „Standardně by se mělo testovat v pondělí a ve čtvrtek, takže předpokládám, že v tomto termínu bychom opět testovali i na lyžařském kurzu, přestože děti budou ve stálé skupině,“ dodal Radek Čejka.

Hromadné testování a rychlé vyhodnocení zajistila žákům a pedagogům strakonická nemocnice. Tento vstřícný krok měl podle jejího ředitele Tomáše Fialy důležité opodstatnění. „Děti jsou dneska často více pozitivní než vyšší věkové kategorie a bereme to celé jako prevenci proti dalšími šíření covidu v populaci,“ vysvětlil.

Na lyžařský výcvik by měly jet děti ze všech strakonických základních škol. Otázkou je, jestli jim to pandemická situace v dalších dnech umožní.

Spustit audio

Související