Dobrovolní hasiči pomáhají v píseckém testovacím a očkovacím centru nepřetržitě už několik měsíců

16. prosinec 2021 15:28

Více než 650 dobrovolných hasičů v jednotlivých krajích nabízí pomoc v přetížených nemocnicích a zařízeních sociálních služeb. Vyplývá to z prosincového jednání Ústředního krizového štábu. Pro dobrovolné hasiče v Písku to není nic mimořádného. Ve volném čase pomáhají v tamní nemocnici už víc než rok.

V očkovacím centru písecké nemocnice radí příchozím dobrovolný hasič Jan Salát. „Teď jsem tu každý den, těch hodin bylo dohromady už docela dost. Je to jiná práce, než obvykle děláme, musel jsem se hlavně naučit komunikovat s lidmi,“ popisuje.

Už víc než rok vypomáhá v písecké nemocnici celkem deset dobrovolných hasičů. Organizačně má vše na starosti velitel jednotky Lukáš Nebes. „Organizací trávím každou neděli dvě až tři hodiny. Kluci mi během soboty pošlou informace, kdy mají volno, a na základě toho udělám rozpis na následující týden,“ vysvětluje.

Čtěte také

Ředitel písecké nemocnice Jiří Holan si pomoci dobrovolných hasičů váží. „Zkušenost s nimi je velmi dobrá. Od samého začátku, kdy se začalo testovat, měli vlastní stan a díky tomu můžeme mít vysoké kapacity. Nesmí být nikde zádrhel a právě i díky tomu, jak nám pomáhají u vstupu, jsme dokázali ve špičkách naočkovat až tisíc lidí za den,“ říká.

Aby mohli dobrovolní hasiči v budoucnu pomáhat i na jiných pracovištích, doplnili si vzdělání. „Absolvovali jsme kurz u Českého červeného kříže pro dobrovolníky do nemocnic. Kluci jsou vždycky schopní učit se novým věcem a myslím, že každá taková zkušenost je posouvá dál,“ komentuje velitel Lukáš Nebes.

Dobrovolní hasiči budou zdravotníkům k dispozici, dokud bude potřeba.

Spustit audio

Související