Absolutním vítězem ankety Hasič roku je Jihočech Jan Malík, který zachránil dva přiotrávené muže ze studny

1. listopad 2021 09:40

Na první pohled skromný a nenápadný člověk, za kterým se ale skrývá nespočet zachráněných životů. Jan Malík z Borovan na Českobudějovicku letos oslavil dvacáté výročí služby u Hasičského záchranného sboru. Jak sám říká, práce ho lákala už od útlého dětství.

Díky své profesionalitě, zodpovědnosti a oddanosti se stal absolutním vítězem ankety Hasič roku za loňský rok. Organizátoři soutěže ocenili jeden z jeho nedávných zásahů, kdy vytáhl a zachránil dva přiotrávené dospělé muže ze studny.

„Ke sboru jsem se dostal v březnu 2001. Mě na tom baví všechno. Já opravdu beru tuhle práci jako koníček. Těším se na všechno, co přijde,“ říká nadstrážmistr Jan Malík v garáži profesionálních hasičů v Trhových Svinech.

Nedávno absolvoval výjezd do chatové osady u řeky Stropnice. „Byli jsme jako jednotka z Trhových Svinů posláni na záchranu mužů ze studny. Když jsme přijeli na místo, zjistili jsme, že ve studni, která byla vody, jsou dva muži v bezvědomí,“ vypráví.

„Dostali se tam vlastní nevědomostí, řekl bych. Rozhodli se, že budou natírat vnitřek studny, a vybrali si barvu, která opravdu silně zapáchala. Kvůli těm výparům oba omdleli, a tím pádem už zůstali na dně studny,“ dodává.

Čtěte také

Studna byla podle něj asi sedm metrů hluboká. „Nebyl to můj nejnebezpečnější zásah. Necítil jsem nějaký vážný strach, ale byla to situace, do které jsem se nikdy předtím nedostal,“ komentuje Jan Malík. Situaci zvládl a s pomocí kolegů se mu podařilo oba omámené muže vytáhnout na povrch.

Cenu Hasič roku převzal Jan Malík na slavnostním ceremoniálu ve Španělském sále Pražského hradu. Porota kromě zmíněného zásahu ocenila hlavně jeho profesionalitu a oddanost práci, kterou vyzdvihují i kolegové.

„Je to pro nás, a určitě také pro Honzu, velká čest, protože se jedná o odbornou, oborovou a naši nejvýznamnější anketu. Všichni čekají, kdo bude tím Hasičem roku. Nechci říkat, že ostatní kategorie jsou méně důležité, to určitě ne, ale Hasič roku je ta nejprestižnější,“ připomíná mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

A co Hasič roku popřál svým kolegům? Aby je práce bavila, těšila a hlavně aby se z každého zásahu vrátili v bezpečí domů.

Spustit audio

Související