Operátorka jihočeské záchranné služby zvládla po telefonu vést na dálku porod koncem pánevním. Dostane za to ocenění

13. říjen 2021 06:42

Jen málokdy porodí žena koncem pánevním mimo nemocnici. A skutečnou raritou je odvést takový porod na dálku po telefonu. Šestadvacetileté operátorce jihočeské záchranné služby Kristýně Vlkové se to podařilo. Na tísňové lince zvládla několik dramatických momentů až do příjezdu záchranářů, kteří dorazili ke zdravému novorozenci.

„Byla to první směna po mé dovolené. Byla dost rušná, jako skoro každá. Vybavuji si, že kolem poledne jsem přijala hovor a bylo mi řečeno, že na místě se rodí,“ vzpomíná Kristýna Vlková na směnu na začátku léta.

Po několika minutách hovoru se ukázalo, že půjde o porod koncem pánevním. „Ani jsem nebyla tak nervózní, jak si všichni mysleli. Prostě jsem to brala, že se musí odrodit, nic jiného nám nezbývá, prostě se jenom přeorientovat na trochu jiný postup,“ komentuje operátorka.

„Když kolegové uslyšeli, že jsem řekla, že vidíme nožičky, tak se na mě všichni podívali a myslím, že mi v tu chvíli akorát drželi palce. Samozřejmě, naše práce je týmová, to znamená, že kdybych se opravdu zasekla, někdo z kolegů by se určitě přihlásil, poradil mi,“ dodává.

Během telefonátu a při čekání se na příjezd sanitky se odehrálo i několik dramatických okamžiků. „Když mi najednou řekla, že to dítě už je venku, a neozýval se žádný pláč, když jsme museli zahájit prodýchávání toho miminka. Naštěstí po pár vteřinách už jsme slyšeli velký křik,“ popisuje Kristýna Vlková.

Čtěte také

Ze školy byla teoreticky připravená na všechny varianty porodu. V praxi se s tím ale nikdy nesetkala podobně jako spousta jejích kolegů. „Když jsem položila sluchátko, byla to nesmírná úleva, radost a pak na mě přišla taková trochu tréma, kterou jsem prostě nějak potlačila vlivem toho adrenalinu. Tak jsme si s kolegy zatleskali, že to dobře dopadlo, a kápla nám slza,“ líčí Kristýna Vlková, která na tísňové lince pracuje třetím rokem a toto byl její dosud emočně nejvypjatější hovor.

Vedoucí jihočeského zdravotnického operačního střediska Jan Jakub Hájek upozorňuje, že porod koncem pánevním na dálku je opravdovou raritou. „Říká se, že koncem pánevním se pořádně nedá porodit v přednemocniční neodkladné péči, natož operátorem po telefonu. A Kristýna tenhle komplikovaný akt zvládla na jedničku,“ doplňuje.

Za svůj profesionální výkon převezme ve středu Kristýna Vlková Cenu Asociace zdravotnické záchranné služby na Dostálových dnech urgentní medicíny.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související