Žena si zavolala záchranku, protože se jí zlomil gelový nehet

9. březen 2018

Už 21 let pracuje u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Minaříková. Původně chtěla být lékařkou, ale když se na medicínu nedostala, vystudovala obor záchranář a dnes toho rozhodně nelituje.

Slouží na základně v ulici Boženy Němcové v Českých Budějovicích, kam chodí na dvanáctihodinové směny. „Mně tento režim vyhovuje. Manžel je také záchranář, tak jsme zvyklí a vyhovuje nám, že někdy máme zase přes den volno,“ popisuje.

Když dorazí do práce, převezme základní techniku a zkontroluje vybavení sanitního vozu, za které zodpovědná. Pak už jen čeká na první pokyn k výjezdu. „Pokud jedeme na místo, sedím vedle řidiče. Když už vezeme pacienta, jsem vždy v zadní části vozu, kde o něj pečuji, komunikuji s ním a také zapisuji informace do tabletu,“ vypráví.

Při jedné směně takto zvládne i osm až devět výjezdů. „Rekord je asi třináct, ale to jsou velmi krátké výjezdy, to je už extrém. Někdy je to opravdu náročné, jsou směny, kdy nemá člověk čas ani sníst svačinu, a třeba v zimě je nepříjemné, že chodíte pořád z tepla do zimy,“ dodává.

Víc výjezdů k opilcům v pátek a sobotu? Dnes už to neplatí

Případy, ke kterým záchranářka vyjíždí, jsou různorodé. Jedná se úrazy, bolesti na hrudi, dušnost, křečové stavy, různé potíže u dětí, kolapsy nebo autonehody.

Záchranářka Petra Minaříková

Občas je ale výjezd naprosto zbytečný. „Zavolala paní, že je jí nevolno, že má pocit, že omdlí. Operátorka nás tam vyslala a my jsme zjistili, že paní se udělalo nevolno z toho, že se jí zlomil gelový nehet. Tak jsem se smáli, kam bychom ji asi tak měli odvézt, jestli na manikúru. Tomu se člověk zasměje, ale zároveň si říká, že je to hloupé,“ líčí příhodu Petra Minaříková.

Raději má noční směny, říká, že je město klidnější a lépe se pracuje. Zároveň už neplatí, že nejnáročnější směny mají záchranáři v pátek a v sobotu. „Dřív to tak bylo, v tyto dny byly otevřené diskotéky a bary, ale teď je to úplně jedno, mladí lidé se dokáží bavit v jakýkoli den,“ říká Petra Minaříková.

Když naloží pacienta do sanitky, může s sebou vzít i jeho doprovod. Ten však musí dbát na bezpečnost a respektovat pokyny záchranáře. „Nespolupracující doprovod je akorát přítěží, na druhou stranu může pomoci, třeba se od něj dozvíte něco, co postižený vůbec neřekl. Pasažér však musí být v sanitce připoutaný, to samé platí i pro nás záchranáře. Jde o bezpečnost, provoz na silnicích je mnohem hustší, auta silnější a rychlejší,“ vysvětluje záchranářka.

Co dělat, když na silnici uvidíte sanitku?

Pokud řídíte auto a spatříte za sebou sanitku, tou nejhorší reakcí je prudké dupnutí na brzdu. „Tím se provoz zpomalí a může dojít i k řetězové srážce. Lepší je sundat v klidu nohu z plynu, jet ke kraji, dát blinkr, aby řidič věděl, že jste ho vzali na vědomí, a snažit se mu uhnout,“ radí Petra Minaříková.

Čeští řidiči také mnohdy ještě neumí správně zareagovat, pokud jsou na silnici dva pruhy v jednom směru. „Auta by se měla rozestoupit, ti v levém pruhu jedou více doleva a ti v pravém pruhu doprava, aby mohla sanitka projet středem. Když se tohle nestane, tak musíme třeba do protisměru a to je fakt velké riziko,“ uzavírá záchranářka.

Spustit audio

Související