Na Lipno se vrátili vodní záchranáři. Během pandemie ale klesly příjmy i zájem mladých

17. květen 2021 12:20

Nevadí jim déšť, vítr ani ledová voda. Vodní záchranáři začali po několika měsících v lockdownu opět trénovat na Lipenské přehradě. Kvůli pandemii koronaviru jim ale v rozpočtu chybí půl milionu korun. Oddíl mládeže navíc opustila velká část členů.

Trénink na Lipně po pauze zahájil Radek Toman, trenér mládeže vodních záchranářů. „Nacvičují záchranu tonoucího pomocí paddleboardu, je to speciální technika natažení bezvládného člověka,“ popsal.

Oddíl mládeže se na hladinu přehrady vrátil kvůli lockdownu po několika měsících. Chlapci i dívky trénují za každého počasí. U Dolní Vltavice zrovna hustě pršelo a foukal vítr. „To není nic, na co bychom tady nebyli zvyklí. Spíš nám to přibližuje reálnou situaci, protože když je takové počasí, máme zásahů nejvíc,“ komentoval mladý vodní záchranář Michal Svoboda.

Trénink vodních záchranářů na Lipně

Podle Milana Bukáčka, šéfa lipenských vodních záchranářů, činí letošní výpadek v příjmech zhruba půl milionu korun. „Byli jsme zvyklí pořádat různé kurzy, školení pro firmy, první pomoc a oblíbené teambuildingy. Opatření pro nás znamenala poměrně značný výpadek, naštěstí jsme měli nějaké rezervy,“ uvedl.

Kvůli pandemii koronaviru skončilo v kroužku i několik dětí. „Ta opatření znamenala, že děti zůstávaly doma, a když to řeknu lidově, zlenivěly. Už se to ukázalo koncem roku, kdy při registraci deset dětí činnost ukončilo,“ dodal Milan Bukáček.

Několik let je naopak kroužku věrná Amálie Tomanová. Po pauze už se těšila hlavně na kamarády. „My jsme dřív byli i v závodním kroužku a byli jsme zvyklí hodně sportovat. Mně už to chybělo, takže jsem se těšila,“ potvrdila.

Vodní záchranná služba Český Krumlov má celkem sto členů, z toho polovinu tvoří děti a mládež. Hlídky se střídají ve službách od června do září.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související