Záchranáři si školí pomocníky, kteří jako takzvaní first respondeři zachraňují životy

23. leden 2019 07:13

Hasič, policista nebo vodní záchranář se může stát first responderem, tedy tím, kdo ještě před příjezdem sanitky pomáhá resuscitovat člověka v přímém ohrožení života. Projekt spustila Zdravotnická záchranná služba v roce 2017 a v týmu má už 600 lidí.

First responder má pomoci v případě náhlé zástavy oběhu nebo utonutí, kdy je dojezd sanitky delší než dojezd first respondera.

First responderem nemůže být laik, je to vyškolený odborník vždy vybavený externím defibrilátorem, někdo, kdo je schopný rychle zasáhnout u člověka v přímém ohrožení života.

Hasiči z Nové Včelnice použili automatický defibrilátor a zachránili život

Automatický defibrilátor použil po kolapsu staršího muže Tomáš Míchal. Zachránil mu tak život

O uplynulém víkendu zaznamenali hasiči v celé České republice přes sedm tisíc výjezdů. Ti z Jindřichohradecka likvidovali kromě popadaných stromů i dva požáry. Při zásahu v Kamenném Malíkově navíc zachránili život jednoho z přihlížejících.

Jihočeský tým tvoří dvanáct jednotek profesionálních hasičů, devět jednotek dobrovolných hasičů, deset hlídek Policie České republiky, pět stanic Horské služby a tři základny Vodní záchranné služby.

Další výhodu toho, že nejde o laika, vidí šéf jihočeské záchranky Marek Slabý v tom, že hasiči nebo horská služba jsou organizovaní a zdravotní záchranáři se k nim snadno dostanou prostřednictvím jejich operačních středisek.

V roce 2018 proškolili lektoři záchranky 370 osob, které aktivovali k 35 zásahům.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související