Během pandemie odpracovala 253 hodin jako dobrovolnice v nemocnici, teď dostala ocenění

24. červen 2021 13:41

Místo učení na zkoušky, nastoupila na infekční oddělení českobudějovické nemocnice. Eliška Volavková patří mezi 36 studentů, které ocenili zástupci Jihočeského kraje za nasazení během pandemie koronaviru.

„Spousta těch příběhů byla samozřejmě silných, některé dopadly dobře, některé smutně. Ale všichni lidé, co tam byli, se k nám chovali velice pěkně a byli shovívaví, když jsme třeba nestíhali,“ vzpomíná dvacetiletá Eliška Volavková na svou půlroční dobrovolnickou výpomoc.

Studentka Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích odsloužila od listopadu do dubna celkem 253 hodin. „Sloužila jsem na infekčním oddělení, na oddělení JIP a následně jsem pomáhala při očkování seniorů. Pro mě to nebyla úplně novinka, protože už mám za sebou střední zdravotnickou školu, ale věřím, že pro studenty, kteří ještě neměli představu, jak to v nemocnicích chodí, to bylo opravdu náročné,“ říká.

Nejtěžší pro ni bylo zvyknout si na takzvanou bariérovou ošetřovatelskou péči. Ke všem pacientům musela přistupovat jako k infekčním. „Museli jsme mít speciální oblek, roušku, bylo v tom opravdu vedro. Když jsem někdy měla třeba tři dvanáctihodinové směny za sebou, bylo to těžké,“ popisuje.

Čtěte také

Eliška Volavková si myslí, že pandemie koronaviru úplně změnila pohled české společnosti na zdravotníky. „Lidé si opravdu začali více vážit zdravotnického personálu, sester, sanitářů a lékařů,“ dodává.

Proměnu ve vnímání sester pociťuje i Karel Štix, ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy v Českých Budějovicích. Odrazilo se to podle něj i ve větším počtu přihlášek na školu. „Jejich prestiž stoupala, protože byli nezastupitelní a pomáhali na všech místech. To všechno přispělo k tomu, že zájem o školu je veliký, máme nárůst o 52 procent,“ uvádí.

Studenti budějovické zdravotnické školy pomáhali v nemocnicích v celém Jihočeském kraji, ale i v domovech pro seniory, sociálních službách a očkovacích centrech. Shodují se, že pokud bude potřeba, jsou připraveni okamžitě znovu pomoci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související