Během pandemie odpracovaly studentky zdravotnické školy stovky hodin. I proto byli učitelé při maturitách shovívavější

13. květen 2021 08:56

Nervozita provázela maturitu budoucích praktických sester v Písku. Ovlivnila ji do určité míry i pandemie koronaviru. Studentky odpracovaly v nemocnicích a sociálních zařízeních stovky hodin. Kvůli tomu se nemohly na maturitu připravit podle svých představ.

V rámci maturitní zkoušky se každá ze studentek musela starat asi čtyři hodiny o jednoho pacienta na interně písecké nemocnice. Obhajoba praktické části maturity se uskutečnila v nově opravené nemocniční kapli.

„Bylo to náročné, protože jsem byla nervózní. Trochu se mi klepaly ruce, upustila jsem rukavici.“ „Bylo tam hodně stresu, takže jsem to neudělala tak, jak jsem si představovala,“ hodnotily studentky.

Čtěte také

Samotná maturitní zkouška probíhala stejně jako v letech minulých, jiná ale byla příprava. „Většina žákyň pracovala ve zdravotnických a sociálních zařízeních, byly v pozici sanitáře nebo ošetřovatelky a nebylo možné, aby si procvičily odborné výkony, na kterých velice lpíme,“ vysvětlila učitelka odborných předmětů Petra Neumanová.

„Určitě přihlédneme k počtu odpracovaných hodin, ale stěžejní bude to, co jsme dneska viděli a co uslyšíme,“ dodala.

Pomoc budoucích sester během pandemie zdravotníci v písecké nemocnici uvítali. „Studentky pomáhaly na oddělení necovidového typu, vykrývaly nám místa těch sestřiček, které jsme potřebovali přesunout právě na péči o pacienty s covidem. Jsme jim velmi vděční za to, že i v době, kdy se měly připravovat na maturitu, svůj čas věnovaly nám. Myslím, že je to i velmi zocelilo,“ řekla hlavní sestra Květoslava Slabáková.

Spustit audio

Související