Od monitorů míří znovu do přírody. Skauti a skautky se už můžou potkávat na společných schůzkách

12. květen 2021 09:37

Pět měsíců se skauti a skautky v Jihočeském kraji neviděli naživo. To, že budou moct v tomto týdnu obnovit svoji činnost, se dozvěděli minulý týden ve čtvrtek. Podmínkou jsou testy a roušky při bližším kontaktu.

Družina Sov třetího oddílu jindřichohradeckého skautského střediska Zlatá růže využila hned první příležitost, kdy po uvolnění dalších vládních opatření proti koronaviru mohla uspořádat společnou schůzku.

Dívky se v uplynulých měsících potkávaly online jednou týdně. „Povídaly jsme si, snažily jsme se i učit, plnit Stezku, hrály jsme různé hry,“ popisuje vedoucí družiny Veronika Nováková.

Podobné to bylo i u dalších družin ve středisku, které má na 230 členů, z toho 170 dětí. „Čas od času jsme se pokusili to zpříjemnit nějakou aktivitou typu výprava, samozřejmě ne společná, ale vymýšlení cíle, kam mohli vyrazit členové se svými rodiči,“ vysvětluje vedoucí střediska Martin Holub.

Čtěte také

Ne všechny oddíly z jindřichohradeckého střediska v tomto týdnu činnost zahájí. Některé si zjišťují zájem rodičů a dětí o klasické schůzky venku v přírodě, zejména kvůli nastaveným pravidlům. Povinný je například test na koronavirus.

Ani povinné roušky a test od účasti na schůzce neodradily Terezu Adamcovou. „Mně to moc chybělo, ty hry a celkově pobyt venku. Mám čtyři online hodiny denně, pak ještě spoustu úkolů a už mi nezbývá moc času na ven, takže jsem ráda, že si něco zahrajeme a budeme venku,“ říká.

Jindřichohradečtí skauti se už také připravují na letní tábory. I když ještě neznají přesná pravidla, za jakých se budou moct konat, věří, že je dokáží naplnit. „I loni jsme si dokázali poradit s tím, že děti nemohly do kuchyně, musely používat rukavice a dezinfekci. Letos to vypadá, že děti budou moct pomáhat i v kuchyni, to je pro nás dobrá zpráva, protože to je rozvoj samostatnosti a dovedností dětí,“ připomíná Martin Holub.

Spustit audio

Související