Domy dětí a mládeže jsou stále zavřené, snaží se ale vymýšlet alespoň venkovní program

10. květen 2021 17:08

Vytáhnout děti a rodiče do města i přírody a procházku jim zpestřit třeba kvízovými otázkami. Domy dětí a mládeže v Jihočeském kraji se snaží s dětmi neztrácet kontakt a vymýšlí pro ně další a další aktivity.

Před okny Domu dětí a mládeže v Prachaticích stojí Karolínka Machartová. Prohlíží si barevné portréty dětí nalepené na skle směrem do ulice. Obrázky je měly alespoň symbolicky vrátit do domečků.

„Sešlo se nám přes 220 portrétů z celého kraje, což je úžasné číslo. Na všechny autory čeká odměna formou pozvánky do Volar, kde bude výstava,“ říká vedoucí tamního pracoviště Vladimíra Laschová. Součástí pozvánky budou i volné vstupenky do muzea, bazénu nebo slevy do restaurací.

Venkovní program má připravený i Dům dětí a mládeže v Netolicích. Do okolí města tam děti zavede čarodějnická stezka, do jeho centra třeba malování na asfalt. „Před domem dětí namalujeme na asfalt sluníčka a děti přijdou do každého sluníčka namalovat nějaký obrázek křídami,“ vysvětluje vedoucí Eva Šandová.

Čtěte také

Venkovní akce připravuje i pracoviště v Prachaticích. „Vzhledem k tomu, že nás od ledna neotevřeli, když jsme to očekávali, začali jsme navazovat kontakt s účastníky zájmového vzdělávání. Teď máme kamínkování, děti si mohou vyzvednout kamínky, malují na ně a nechávají je putovat po republice,“  jednu z nich popisuje Vendula Kubíčková.

Pro velký úspěch zopakují ve Vimperku akci Okna kolem nás. „Ve vitrínách městského střediska a v místních novinách vyšly obrázky oken na veřejných budovách a úkolem je je najít a napsat nám, kde se nachází,“ vysvětluje vedoucí pracoviště Jitka Martanová.

I když se domovy dětí a mládeže na Prachaticku snaží vymýšlet různé aktivity, Karolínka Machartová doufá, že bude opět moct docházet na své oblíbené kroužky. „Budu chodit na přírodovědný kroužek, na ten se moc těším, pak když jsou tady trampolíny, chodím si zaskákat, to mě baví nejvíc, a chodím také na flétnu,“ vyjmenovává.

Domovy dětí a mládeže jsou podobně jako další střediska volného času v Jihočeském kraji uzavřené. S dětmi se setkávají pouze omezeně v režimu jeden na jednoho, podobně jako základní umělecké školy. Důvodem je špatná epidemická situace v kraji.

Spustit audio

Související