Dlouhá izolace, hádky rodičů, rozpad rodiny. Krizové centrum řeší v době pandemie víc problémů

7. květen 2021 14:45

Problémy a hádky mezi rodiči můžou silně dolehnout na děti. V době izolací a karantén to platí ještě víc. Českobudějovické Krizové centrum pro dítě a rodiny zaznamenalo v době pandemie nárůst klientů až o 30 procent. A pokles tu nečekají ani s uvolněním a návratem dětí do škol.

„V karanténě to bylo doma hrozný. Rodiče se pořád jen hádali a já byla zavřená v pokoji a koukala do počítače,“ vypráví třináctiletá dívka.

Na jejím příběhu v Krizovém centru pro dítě a rodinu v Českých Budějovicích ilustrují problém, se kterým se teď setkávají víc než v minulosti. Tím je sebepoškozování.

„S kamarádkami jsem nikam ven nemohla, takže jsem si začala škrabat kružítkem do rukou. Máma mě pak viděla v koupelně, tak mě vzala do krizového centra k paní psycholožce,“ dodává dívka.

Čtěte také

Pro děti a mladé lidi je podle ředitelky centra Ivy Volfové sebepoškozování únikem ze špatné situace. „Je to v konečném důsledku nějaký ventil napětí a cesta, jak uniknout ze stresu nebo frustrace. Nejčastěji jako spouštěč sebepoškozování vnímáme právě vztahy s nejbližšími, takže v rodině,“ říká.

Právě vztahové konflikty a hádky v rodinách teď řeší v centru nejčastěji. Vnímají i vliv dlouhé karantény a izolace. „Vzniká v rodinách taková ta ponorka, často jsou tomu přítomny děti. Během prvního a druhého lockdownu byla izolace ještě zvýrazněna, děti přišly o kontakty s vrstevníky,“ popisuje Iva Volfová.

Problémy navíc nezmizí jen tím, že se děti vrátí do škol. „Bojíme se, že to zatím mohla být jenom špička ledovce a že se problémové vztahy a potíže v rodinách teprve budou objevovat. Může se to začít ukazovat právě s návratem dětí do škol,“ dodává ředitelka.

Českobudějovické Krizové centrum pro děti a rodinu v Jihočeském kraji poskytuje pomoc v obtížné životní situaci dětem, dospělým i seniorům. Zaměřuje se také na práci s celými rodinami.

Spustit audio

Související