Počet nahlášených případů domácího násilí se v době pandemie výrazně zvýšil

20. duben 2020 15:55

Více fyzického násilí a psychického teroru. I to s sebou přináší nouzový stav vyhlášený kvůli koronaviru. Pracovníci diecézní charity v Českých Budějovicích zaznamenali v březnu desítky případů domácího násilí, v porovnání s loňským rokem se jejich počet téměř zdvojnásobil.

„Kvůli koronaviru je teď manžel doma víc než obvykle, a jak nemůže do hospody, tak je nervní. Je agresivnější, hádky se vyhrocují, následuje silnější chytnutí za ruce, facky, bohužel,“ popisuje jedna z týraných žen.

V podobné situaci se v době pandemie ocitly desítky klientek českobudějovického intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím.

Čtěte také

Podle vedoucí centra Nikoly Markové je letos počet takových případů na jihu Čech výrazně vyšší. „Loni bylo za březen kolem 90 kontaktů a teď 150. Hodně násilných osob přišlo o práci nebo mají omezenou činnost, a jak jsou všichni v jedné domácnosti a nejsou na to zvyklí, tak jsou o to nervóznější, je tam hodně faktorů, které to stupňují,“ říká.

Intervenční centrum diecézní charity má v současnosti omezený provoz. Sociální pracovnice ale ženám, které se staly oběťmi domácího násilí, pomáhají i nadále. „Zřídili jsme v našem sídle v Kanovnické ulici v Českých Budějovicích kontaktní místo, kde je možné pořádat konzultace napřímo,“ uvádí ředitel charity Jiří Kohout.

Zároveň je možné kontaktovat intervenční centrum telefonicky nebo emailem. Kontakty najdou lidé na webových stránkách českobudějovické diecézní charity. „Nebojte se ozvat, kolegyně jsou tady pro vás, aby vám pomohly,“ uzavírá Jiří Kohout.

Spustit audio

Související