Zájem o pomoc potravinové banky vzrostl. Trvanlivé výrobky ale pomalu docházejí

17. duben 2020 15:46

Potravinovou pomoc v této době nejvíce žádají matky samoživitelky nebo lidé, kteří přišli kvůli pandemii koronaviru o práci. Zvýšenou poptávku zaznamenala i jihočeská potravinová banka.

Bance ale pomalu dochází trvanlivé potraviny, navíc se neuskuteční pravidelná jarní potravinová sbírka v obchodech, která byla původně plánovaná na sobotu 18. dubna. Zájemci přesto pomoci mohou.

Ve skladu se tenčí zásoby mouky, olejů, těstovin, konzerv nebo instantních polévek. „To je zásoba, kterou si škudlíme, základní potraviny ze sbírky, která byla v listopadu,“ říká ředitelka Národní Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

Kvůli koronakrizi je zrušená potravinová sbírka, částečně to ovlivnilo i samotné fungování banky. „My nemůžeme poskytovat potraviny přímo konečným klientům, nefunguje to tak, že si někdo přijde, zazvoní a my mu dáme balíček. Všechny potraviny vozíme sociálním odborům a neziskovým organizacím, necháváme je přede dveřmi, abychom zamezili kontaktu,“ popisuje Kristýna Škabradová.

Čtěte také

Suroviny pracovníci svážejí každý den po Jihočeském kraji. Trvanlivé chybí, těch čerstvých mají naopak přebytek. Odebírají totiž potraviny z projektu Mléko do škol, které jsou teď zavřené. „Za normálního provozu tvoří čerstvé potraviny zhruba 5 procent, teď je to skoro 70 procent toho, co proteče skladem, takže jsme museli rychle vymyslet, kam to uskladnit,“ dodává ředitelka.

Kvůli zavřeným restauracím a hotelům dostává potravinová banka více čerstvých potravin i z velkoobchodů. „Hlavně se zvýšil příjem velkoobjemových balení, třeba obrovské jogurty. To se hůře přerozděluje, ale nějak jsme je rozdali,“ říká Kristýna Škabradová.

Ve skladu jsou aktuálně asi tři tuny trvanlivých potravin. „S tím musíme nějakou dobu vyžít. Snažíme se oslovovat dodavatele, jestli nemají třeba něco neprodejného. Všechna naše auta jsou v terénu,“ komentuje ředitelka.

Trvanlivé potraviny může bance darovat kdokoliv, jen je třeba dodržet určité požadavky. Potraviny musí být označené, nelze tedy darovat domácí výrobky. Nejlepší je do banky přímo zavolat a poradit se.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související