Někteří studenti využívají koronavirové volno k tomu, aby si přivydělali na brigádě

15. duben 2020 12:21

V období, kdy studenti kvůli pandemii koronaviru nesmějí do škol, si můžou přivydělat třeba na brigádě v přírodě. Lesy České republiky vyzývají všechny zájemce, aby se přihlásili o práci.

Této příležitosti využili i studenti z jihu Čech. Společně už dva týdny pracují v lesním závodu Boubín, kde pomáhají mimo jiné s obnovou porostů po kůrovcové kalamitě.

„Mě asi nejvíc zatím chytlo sázení,“ říká studentka Jihočeské univerzity Alžběta Truhlářová. „Člověk je v přírodě, navíc máme krásné počasí,“ dodává student automobilky Jan Rod.

V přírodě si brigádníci vydělají 120 korun za hodinu. „Povětšinou pracujeme ve Vodňanských Svobodných Horách, kde je teď nová rozhledna. Je to skvělé tím, že je to práce rozmanitá, každý den děláme něco trochu jiného,“ popisuje Alžběta Truhlářová.

Čtěte také

„Začínali jsme uklízením klestí na mýtině, potom jsme vysázeli už i pár stromů, konkrétně 200 modřínů, ze kterých jsme dělali takové hraniční oblasti ve velkých oplocenkách,“ vypráví.

Přihlášené z okolí Boubína má na starost Milan Zevl, zaměstnanec Lesů České republiky. „Ti lidé vidí, co obnáší práce v lese, že to není jen procházka přírodou. V současné době máme 33 brigádníků a zájem o tuto práci je enormní, jsme překvapení, kolik lidí se hlásí, ale vítáme všechny, kdo nám chtějí pomoci,“ říká.

Na brigádu se kromě studentů hlásí i lidé, kteří kvůli pandemii koronaviru přišli o práci. Místa v pořadníku stále jsou.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související