Pestrá a dobře naservírovaná potrava může odradit zvěř od okusování mladých stromků

28. listopad 2018 14:14

Lesníci vymýšlí už teď nový zimní jídelníček pro zvěř. Letos je hodně žaludů a bukvic, které se zvířatům budou brzy zajídat, proto jim menu trochu zpestří. Přikrmování zvěře má totiž vliv nejenom na jejich kondici, ale i na stav mladých stromků.

V Sedlické oboře sype oborník Jindřich Brožovský cestičku z kukuřice. „Letos máme významnou pomoc od přírody, byl hodně úrodný rok jak na žaludy, tak na bukvice,“ dodává.

Skladbu úrody ovlivnilo i lpočasí. „Z léta jsme přešli rovnou do zimy a na zvěři se to samozřejmě projevuje. Takové významné změny nabourávají jejich běžný životní rytmus. Bude zvýšená spotřeba jadrného krmiva a pro kusy, které jsou vysláblé po říji, využíváme na zotavenou krmnou řepu,“ popisuje.

Krmení se servíruje také s ohledem na počasí. „Co se týká řepy, tak tou nekrmíme za mrazu. Žádné dužnaté krmivo se nemůže dávat zmrzlé, zvíře by spotřebovalo mnohem víc energie na rozmražení krmiva, než kolik z něj získá,“ vysvětluje správce obory Sedlice Radovan Nůsek.

Centrem Budějovic běhal divočák. Zdemoloval obchod a zranil ženu na ulici

Divoké prase vběhlo do centra Českých Budějovic.

Poklidnou předvánoční atmosféru v Českých Budějovicích narušila sobotní návštěva divočáka. Ten se krátce před polednem vydal přes park Stromovka až k Rabenštejnské věži v centru města.

Lesníci přikrmují v běžných lesích zvěř už měsíc, například u Borové nedaleko Českého Krumlova. „Tady krmíme už delší dobu, takže zvěř o tom místě ví. Nejatraktivnější je kukuřice a případně jablka, protože těch není v lese tolik,“ říká lesní správce Radek Kordač.

V lese mají i plastový sud s malými dírkami. „Zrna kukuřice pak vypadávají postupně, prasata ji nezbaští najednou a navíc se tím baví, protože sud si kutálejí před sebou a zrnka vypadávají,“ ukazuje Radek Kordač.

I v tomto případě platí pořekadlo, že kdo si hraje, nezlobí. Když se zvěř nakrmí a zabaví na krmelištích a vnadištích, neokusuje mladé stromky. Lesníkům tak ušetří peníze za novou výsadbu.

Související