Půjčovny lodí zatím nemůžou otevřít provozovny, pronajímat lodě za určitých podmínek ano

14. duben 2020 10:46

První vodáci o velikonočních svátcích vypluli na Vltavu. Některé jihočeské půjčovny lodí totiž zahájily sezónu. Zareagovaly tak na uvolnění mimořádných vládních opatření souvisejících s koronavirem.

Provozovny zatím nemůžou otevřít, půjčovat lodě ale ano. „Dneska máme první zápůjčku v roce 2020 ve Zlaté Koruně. Všechno vyřizujeme s rouškami a všechno se po návratu dezinfikuje,“ popsal Jakub Litvan z půjčovny lodí Ka-servis.

Lidé si mohou půjčit maximálně dvě lodě, u předávky je co nejmenší počet lidí. „Rafty jsme momentálně odložili, necháme to na léto, až se situace trochu uklidní,“ dodal Jakub Litvan.

Čtěte také

Mezi prvními letos na Vltavu vyrazila Jana Koubová. „Dostali jsme instrukce, že můžeme jet jen ve dvou a s rouškami na obličeji. Na pozemek může poté loď odevzdat jen jedna osoba. Chtěli jsme si dát kávu před cestou, ale bohužel kempy jsou zavřené,“ řekla.

Vodáci by si měli půjčovat lodě jen na jeden den, nocovat by měli doma. „Cesta ze Zlaté Koruny do Boršova trvá čtyři až pět hodin, takže je to akorát výlet na jeden den,“ připomněla Jana Koubová.

Na řece se podle ní dá i na chvilku zapomenout na to, co se teď ve světě děje. „Je krásné, když jsme v přírodě, je to neskutečný relax. Díky vodě z toho alespoň na chvilku vypluji,“ doplnila.

Půjčovny na další dny hlásí nové rezervace, ale i tak je třeba stále dbát na bezpečnostní opatření podle nařízení vlády.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související