Zámky v Dačicích i Jindřichově Hradci zvou během nouzového stavu na videoprohlídky

13. duben 2020 12:17

Prohlídky prostřednictvím videa nabízejí nově zámky v Jindřichově Hradci i Dačicích. Letos totiž brány památek zatím zůstávané zavřené kvůli pandemii koronaviru, a tak chtějí kasteláni umožnit návštěvu z pohodlí domova.

„Chtěli jsme návštěvníkům vyjít vstříc, aby na Dačice nezapomněli, a také je to i pro nás zábava, protože nám se po návštěvnících moc stýská,“ říká kastelánka zámku Dačice Kristýna Dvořáková.

Obvykle by se v této době na zámku konaly velikonoční prohlídky. „Ty máme s kolegy moc rádi, vždycky týden předem zdobíme zámek stovkami malovaných vajec a máme i speciální průvodcovský text, který vypráví o tom, jak se Velikonoce slavily na zámku a v podzámčí,“ vzpomíná kastelánka.

Videoprohlídky, které na zámku v Dačicích vznikají, se budou věnovat detailům, které sice lidé při běžné návštěvě můžou vidět, ale většinou jim nevěnují takovou pozornost.

„V dalších dílech bychom chtěli vzít návštěvníky i do míst, kam se normálně nechodí, protože to třeba z technických důvodů nejde, nebo jim ukázat, co je zamčené ve skříních. Zkrátka takové ty věci, na které se při běžných prohlídkách nedostane,“ dodává Kristýna Dvořáková.

Prostřednictvím videa by ráda připomněla třeba také kašnu na nádvoří, která tam teď sice není, ale existuje její dokumentace, včetně záznamů o stavbě. „Kolik dílů stihneme natočit, nezávisí jen na nás, pomáhá nám profesionální filmař, takže uvidíme, kolik nám bude moci věnovat času,“ vysvětluje.

Videa se zajímavostmi z dačického zámku jsou k vidění na internetových stránkách památky, jejím facebookovém profilu i Youtube kanále. Stejným způsobem můžou zájemci navštívit i zámek v Jindřichově Hradci, který letos slaví 800 let.

Spustit audio

Související