Některé předměty rodiče při domácí výuce svých dětí nezvládají, učitelé proto točí videa

8. duben 2020 09:24

Žáci a studenti základních, středních i vysokých škol v Česku se kvůli pandemii už měsíc vzdělávají sami doma. Učitelé jim k tomu posílají zadání z učebnic, komunikují s nimi elektronicky a někde i natáčejí vzdělávací videa. To je případ třetí základní školy v Jindřichově Hradci.

Fyzikální lekce natáčí učitel Karel Sláma. „Snažíme se, aby video mělo strukturu skutečně vzdělávacího pořadu, aby to nebyl pouze záznam učitele s křídou u tabule. Prací kamery a střihem chceme dodat videu rytmus odpovídající danému tématu a dané kategorii žáků,“ říká.

Výuková videa začali učitelé na třetí základní škole v Jindřichově Hradci natáčet na popud rodičů. „Některé předměty s dětmi zvládnou, ale poznatky z některých předmětů už dlouho nepoužívali a je pro ně dosti obtížné, aby to se svými dětmi podle učebnice probrali,“ vysvětluje ředitel Ladislav Chocholouš.

Zejména žáci druhého stupně tak dostávají videa, která vysvětlují matematiku, chemii nebo fyziku. „Důležitá je práce s tím materiálem, nejde ho zhlédnout z pohodlí křesla jako odpočinkový pořad v televizi, ale je třeba se podívat opakovaně, po částech,“ připomíná Karel Sláma.

Vhodné podle něj je, když si žák během výukového pořadu dělá poznámky, případně zkusí zhlédnout video bez zvuku a domýšlí si, komentuje, co se odehrává. „Prostě vytěžit ten pořad maximálně,“ uvádí učitel.

Ten také věří, že výuková videa bude on i jeho kolegové natáčet dál. „Když to teď budeme mít osahané, můžeme třeba s menší intenzitou pokračovat i poté, co tahle situace pomine. Mám za to, že trend streamování a výuky online se bude prohlubovat a stane se součástí běžné výuky, třeba pro žáky, kteří jsou zrovna nemocní,“ uzavírá.

Spustit audio

Související