Táborské nemocnici pomáhají v boji proti koronaviru studenti zdravotnických škol

6. duben 2020 15:13

Stovky dobrovolníků v celé zemi pomáhají během koronavirové pandemie v nemocnicích. Jsou mezi nimi medici a studenti středních zdravotnických škol. Potkat je můžete i v Táboře, kde rychle zareagovali na žádost o pomoc a v tamní nemocnici nastoupili do první linie.

Student oboru zdravotnický záchranář Karel Lekeš pomáhá v třídicím centru u vstupní brány, přes které musí projít všichni pacienti mířící do nemocnice. Ptá se příchozích, zda nemají příznaky onemocnění Codid-19 a zda nebyli v kontaktu s nakaženým, také měří teplotu.

Pokud vše nasvědčuje tomu, že pacient není infekční, dostane zelený pásek na ruku a pokračuje k hlavnímu vchodu, kde čeká další kontrola.

Tady pracuje studentka prvního ročníku lékařské fakulty Věra Nováková, pomáhá už od začátku koronavirové krize. „Chtěla jsem nějak pomoci a tohle je taková poměrně nenáročná funkce, ale asi důležitá, protože hlídám hlavní vchod, aby sem nechodil nikdo, kdo by mohl být potenciálně infekční,“ říká.

Čtěte také

K ní do zelené zóny míří lidé, kteří by měli být zdraví. „Spočívá to v tom, že nemají žádné objektivní příznaky, ale v této chvíli si nemůžeme být úplně jistí,“ dodává Věra Nováková.

Koordinaci dobrovolníků má v táborské nemocnici na starost hlavní sestra Dana Podholová. Žádost o pomoc se podle ní setkala s naprosto mimořádnou odezvou, a to dokonce i mezi seniory. „Zavolal mi třeba pán, kterému je 69 let, že by hrozně rád pomohl. Toho jsem pro jeho bezpečí musela odmítnout, ale moc mě to potěšilo,“ popisuje.

Nemocnice z červených a žlutých zón také stáhla všechny starší pracovníky. „Nechceme, aby zbytečně riskovali, přece jen starší lidé jsou rizikoví,“ vysvětluje Dana Podholová.

V současné době v táborské nemocnici pomáhá 25 dobrovolníků. Další, kteří se stále hlásí, zůstávají pro případ potřeby v záloze.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související