Dobrovolníci v Táboře šijí roušky pro zdravotníky. Kvůli nedostatku materiálu musí improvizovat

26. březen 2020 14:26

Nosit jakékoliv roušky, i ty podomácku vyrobené, má smysl. Chráníme tím své okolí před možnou infekcí, která se šíří dýcháním, kýcháním, kašláním a mluvením. Přes tisíc roušek hlavně pro zdravotníky už ušili dobrovolníci z iniciativy Dobře v Táboře.

Patří mezi ně Petra Jamrichová, která pro šičky shání materiál. „Bohužel tkalouny a gumičky už nejsou, ale protože jsme velmi šikovný národ, umíme si poradit. Momentálně šijeme proužky z bavlněných triček,“ popisuje.

Sama už věnovala deset triček. „Myslela jsem, že do nich zhubnu, což se nestalo, takže jsem ráda, že můžou konečně najít svůj smysl a využití,“ dodává s úsměvem.

Počáteční nouzi se podle koordinátorky iniciativy Dobře v Táboře Lenky Greň podařilo poměrně rychle překonat. „Úžasné je, že se teď ozývá spousta lidí, kteří mají k dispozici 3D tiskárny. Tuhle technologii využíváme především na takzvané zakladače tkalounů, protože kupované tkalouny už prostě nikde nejsou. Nově řešíme i možnou výrobu ochranných štítů na 3D tiskárnách,“ uvádí.

Čtěte také

Právě na výrobu roušek určených hlavně zdravotníkům se teď táborští dobrovolníci soustředí nejvíc. „Stanovili jsme si cíl, že chceme do týdne zásobit lékařský personál v Táboře, aby každý od doktorů, přes sestry až po uklízečky měl alespoň čtyři roušky k dispozici pro svoje použití,“ říká Lenka Greň.

Vlna solidarity pomohla i lékařům, zdravotním sestrám a pečovatelkám Domácího hospice Jordán. „Moc za to děkujeme, hospice a vůbec terénní zdravotní a sociální služby roušky potřebují, takže jsme za to moc rádi. Je to taková dobrá zpráva,“ komentuje ředitelka Marie Sovadinová.

Iniciativa Dobře v Táboře pomáhá nejen se šitím ochranných roušek. Zejména seniorům nabízí i další dobrovolnickou pomoc, včetně nákupu jídla a léků. Zájemci získají kontakt na facebookovém profilu Dobře v Táboře nebo na letácích, které město distribuuje do všech domácností.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související