Prachatičáci si pomáhají vzájemně. Dobrovolníci z iniciativy šijí roušky a zajišťují nákupy

22. březen 2020 08:32

Koronavirová pandemie, mimořádný stav a omezení pohybu probudily v Češích obrovskou vlnu solidarity. A také ukázaly pověstnou vynalézavost českého národa, díky které se daří zvládat i problém s nedostatkem ochranných roušek.

Cennou pomoc nabízí obyvatelům Prachatic a blízkého okolí dobrovolnická iniciativa Prachatičáci si pomáhají vzájemně, která má zázemí na adrese obecně prospěšné společnosti KreBul v ulici na Zlaté stezce.

Paní Hana si tu od ředitele společnosti Zdeňka Krejsy převzala ochranné roušky, které šijí dobrovolníci. Kvůli roušce přišel i sedmašedesátiletý Pavel. „Lékárny je nemají a svojí roušku už musím vyprat, tak místo ní potřebuji jinou,“ vysvětlil.

Zájemců o roušky je mnoho. „Bohužel úplně nestíháme. Včera jsme ušili 356 kusů, ale ne každý den se to podaří. Musíme nejdřív připravit veškerý materiál, teď zase nebyly tkalouny, tak nám je dobrovolníci vyrábějí z prostěradel a látek. Je to náročnější a zdlouhavější, ale bojujeme, snažíme se a držíme se,“ popsal Zdeněk Krejsa.

Čtěte také

Reakce obyvatelů Prachatic jsou podle něj velmi pozitivní. „Lidé volají, děkují nám, nosí nám i nějaké dobroty a pomáhají. Potřebujeme stále tkalouny a věci na kompletování roušek, šijeme už opravdu ze všeho, jakéhokoli materiálu, který dostaneme, ale i ten lidé nosí. Já doufám, že to bude pokračovat a roušek našijeme ještě pořádné množství, abychom uspokojili co nejvíc lidí, kteří to potřebují,“ dodal.

Iniciativu Prachatičáci si pomáhají vzájemně využívají i lidé, kteří potřebují nakoupit jídlo a léky nebo vyvenčit psa. Osobní zkušenost s touto formou pomoci má dvaasedmdesátiletý Jan. „Myslím, že lidé si uvědomují, že je vážná doba, a dali se více dohromady. Jsou ohleduplní, ochotní a vzájemně mají snahu pomoci. Osobně jsem se o tom přesvědčil, když jsem potřeboval vyzvednout léky,“ řekl,

Podobné iniciativy vznikají i v dalších městech a obcích na jihu Čech. Kontakty lze nejčastěji najít na sociálních sítích nebo webových stránkách měst.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související