Počet nakažených koronavirem na jihu Čech vzrostl na 22, kraj nakoupí ochranné pomůcky

20. březen 2020 15:58

Onemocnění Covid-19 hygienici na jihu Čech potvrdili u dalších pacientů. V posledních třech případech se jedná o lidi z Prachaticka, dva se nakazili od infikovaného člena rodiny.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové má nemoc u všech zatím mírný průběh. Celkem se tak nákaza koronavirem v Jihočeském kraji potvrdila u 22 lidí.

Jihočeský kraj mimořádně vyčlení 100 milionů korun na nákup ochranných pomůcek. Dorazit mají během pátku, nejpozději začátkem příštího týdne. Zdravotníkům, záchranářům a hygienikům už krajská samospráva rozdělila přes osm tisíc roušek.

„Jsme si vědomi dopadu na krajský rozpočet a začali jsme přehodnocovat řadu akcí, které bychom normálně realizovali. Vzhledem k tomu, co se děje a kolik nás to bude stát, vyčkáme,“ dodala hejtmanka Ivana Stráská.

Radní Jihočeského kraje také upozornili, že při současné koronavirové pandemii by lidé měli obezřetněji a bezpečněji nakládat s komunálním odpadem. Týká se to především těch, kteří jsou v karanténě nebo domácí izolaci.

Použité hygienické potřeby můžou představovat potenciální riziko nákazy. „Doporučuji, aby kapesníky, roušky nebo i ručníky dávali do směsného komunálního odpadu, který vždy pevně zaváží a následně vloží ještě do jednoho plastového pytle,“ uvedl náměstek hejtmanky Pavel Hroch.

Spustit audio

Související