Na jih Čech dorazily rychlotesty na prokázání koronaviru, v kraji jsou tři nová odběrová místa

19. březen 2020 07:40

Jihočeský kraj obdržel tři tisíce rychlotestů na prokázání onemocnění Covid-19, které způsobuje nový koronavirus. Českému rozhlasu to potvrdila ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Rychlotesty přivezl na pražské letiště v Kbelích armádní speciál ve středu v noci. Podle Kvetoslavy Kotrbové dostane největší část nemocnice v Českých Budějovicích, po 500 kusech obdrží také nemocnice ve Strakonicích a v Táboře.

Ve Strakonicích se lidé můžou nechat nově otestovat ve speciálním kontejneru v areálu nemocnice. Podle ředitele Tomáše Fialy se zatím vzorky budou odebírat jednotlivcům na základě doporučení krajské hygienické stanice. „Odběrové místo je v zadním traktu nemocnice, chodí se tam technickým vstupem, u kterého stojí ochranka. Pacienti mohou přicházet z ulice Hradeckého,“ popsal.

Čtěte také

Od čtvrtka zřizují odběrová místa i jindřichohradecká a táborská nemocnice. V Táboře je vlevo před vstupem pro pěší do nemocnice. Pacienti budou vyšetřeni na doporučení epidemiologa, kterého sám pacient nebo příslušný praktický lékař kontaktuje na telefonním čísle 1212 nebo 112 nebo 736 514 386.

V Jindřichově Hradci vzniklo mobilní odběrové centrum ve spodní části areálu nemocnice. Ani zde nejsou odběry určeny pro samoplátce. Pacienti s anamnézou pobytu v rizikové oblasti a klinickými známkami onemocnění dýchacích cest musí jako doposud kontaktovat telefonicky svého praktického lékaře, který poté případ konzultuje s pracovníky krajské hygienické stanice.

V Jihočeském kraji bylo do středečního večera potvrzeno 17 případů nákazy koronavirem.

Spustit audio

Související