Kvůli pandemii koronaviru se zavírají už i školky, mnoho rodin si musí zajistit hlídání dětí

17. březen 2020 08:30

Kam s nimi? Tuhle otázku teď řeší mnoho rodičů předškolních i školou povinných dětí. Například v Českých Budějovicích jsou zavřené nejenom základní, ale už i mateřské školy. Organizace a chod rodin se v době pandemie koronaviru od základu mění.

Anežka je téměř osmnáctiletá slečna, která má dva bratry – jeden chodí do deváté a druhý do třetí třídy. Mladšího Jakuba hlídá společně se svým přítelem Ondrou, který má zase na starosti své tři sourozence. „Budeme se s nimi učit, uděláme si nějaký výlet,“ říká.

„Rádi pomůžeme rodičům, aby toho neměli tolik, protože ta situace je složitá. Děti alespoň furt nebudou sedět u telefonů, zažijí nějaké dobrodružství. Rodiče by si asi mohli nějak zařídit dovolenou, ale je jednodušší, když se o sourozence postaráme my. Myslím, že už jsme dost staří na to, abychom to dokázali,“ dodává Ondřej.

Čtěte také

Manželé Soňa a Zdeněk museli už vyřešit hlídání svých dvou dcer – devítileté školačky Klárky a šestileté předškolačky Veroniky. Už minulý týden tušili, že město uzavře i mateřské školy. Oba se tedy domluvili se svými zaměstnavateli na jiném pracovním režimu.

I když je devítiletá Klárka doma, prázdniny rozhodně nemá. Maminka se s ní každý den učí, vychází přitom ze seznamu úkolů od paní učitelky, mladší Veronika si mezitím hraje.

Podobně budou muset řešit situaci rodiny s malými dětmi v Českém Krumlově, Písku, Strakonicích nebo v Týně nad Vltavou, kde město mateřské školy také zavřelo.

Spustit audio

Související