Lidem v karanténě v některých jihočeských městech nakoupí základní potraviny strážníci

14. březen 2020 08:05

Některá jihočeská města pošlou na pomoc lidem v karanténě v souvislosti s hrozbou šíření koronaviru strážníky. Ti zajistí nákup základních potravin. Jako první nabídla službu obyvatelům města i místních částí Třeboň.

Zájemci o nákup potravin od městské policie v Třeboni se se strážníky můžou domluvit telefonicky. Zatím se ozvalo pět lidí. „Volali nám lidé v karanténě i seniorka, která není v karanténě, ale je vyššího věku a má strach vyjít ven. Chtěli si to upřesnit s tím, že se v následujících dnech ozvou, až budou potřebovat,“ říká velitel městských strážníků Vladimír Školka.

Zájemce o nákup základních potravin musí splnit některá pravidla. „Žadatel o tuhle službu by si neměl určovat, kde budeme zboží nakupovat. My se budeme snažit uskutečnit ten nákup co nejrychleji, protože máme samozřejmě jinou práci a povinnosti. Určitě bychom nekývli na podmínky, že někdo chce část věcí z jednoho marketu a část z druhého třeba kvůli cenám,“ připomíná Vladimír Školka.

Maximální cena jednoho nákupu, který si můžou lidé v karanténě u strážníků objednat, je 500 korun. „Všechno se domluví po telefonu, my ani nebudeme brát platbu za ten nákup v hotovosti, protože i tady odborníci zmiňují, že by to mohl být způsob šíření nákazy. Nákup financujeme z prostředků města a až to všechno odezní, bude vyúčtován,“ upřesňuje velitel.

Čtěte také

Podobnou službu připravují i Strakonice. Seniorům zatím nákupy zajišťuje městský ústav sociálních služeb, ale pokud by sociální pracovníci měli požadavků moc, je připravena pomoci také městská policie.

„Opravdu se jedná o službu výhradně pro občany, kterým bude nařízena karanténa, nikoli o lidi, kterým se nechce na nákup, tak si zavolají městskou policii. Tohle by bylo nějakým způsobem sankcionováno,“ upozorňuje mluvčí města Markéta Bučoková.

Stejně jako v Třeboni bude maximální cena nákupu stanovená na 500 korun. „Aby se k těm lidem dostaly opravdu základní životní potřeby, nejnutnější potraviny, rozhodně ne alkohol a podobné věci,“ dodává Markéta Bučoková.

O možnostech nákupů pro seniory nebo lidi v karanténě teď jedná i Jindřichův Hradec. Město oslovilo pečovatelskou službu Ledax.

Spustit audio

Související