Jihočeský kraj má první potvrzený případ nákazy koronavirem

12. březen 2020 09:25

Jihočeští hygienici ohlásili první případ nakažení koronavirem v kraji. Testy potvrdily onemocnění Covid-19 u muže středního věku, který pracuje v Německu u Hamburku.

„Pracovně pobýval v Německu, odkud se vrátil již s příznaky onemocnění. Muž je v současné době v domácí karanténě. S rodinou jsme v kontaktu, rodinní příslušníci byli patřičně poučeni, jak se chovat, a chrání se, muž je izolovaný v rámci domácího prostředí,“ popsala ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V celém Česku je k čtvrtečnímu ránu 94 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Uvádí to aktuální informace ministerstva zdravotnictví a ministr Adam Vojtěch.

Čtěte také

Jihočeský kraj vyzývá lidi, aby zvážili v těchto dnech návštěvu budovy krajského úřadu. Doporučuje, aby při vyřizování svých úředních a společenských záležitostí využívali spíše telefon, e-mail, datové schránky nebo poštovní spojení.

Vedení kraje zatím neomezí hromadnou dopravu v regionu. Vlakové a autobusové spoje budou jezdit nejméně do konce týdne podle platných jízdních řádů. „Zatím nepřejdeme na prázdninový provoz, odbor dopravy dostal za úkol vyhodnotit počty lidí, kteří jezdí v těch linkách, a na příštím jednání bezpečnostní rady v pondělí se k tomu vrátíme,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Premiér Andrej Babiš popřel, že by stát kvůli koronaviru zavřel obchody. Podle něj se neplánuje ani vyhlášení karantény v Praze. Reagoval tak na dezinformace a spekulace, které se šíří po sociálních sítích.

Spustit audio

Související