Nemocnice v Českých Budějovicích je na koronavirus připravená, má 47 izolovaných lůžek

3. březen 2020 08:29

Přes deset pacientů s podezřením na nákazu koronavirem za poslední dva týdny vyšetřila nemocnice v Českých Budějovicích. U žádného z nich se onemocnění COVID-19, které nový koronavirus způsobuje, nepotvrdilo.

Vedení Jihočeského kraje doporučuje obyvatelům, aby dobře zvážili případnou cestu do rizikových oblastí v severní Itálii, stejně tak účast na akcích s větším množstvím lidí, kde se potenciální nákaza může rychle šířit.

„Naše nemocnice je na toto onemocnění připravená, a to v souladu s aktuálními doporučeními Evropského centra pro kontrolu nemocí a Světové zdravotnické organizace. Českobudějovická nemocnice má na infekčním oddělení 47 lůžek, tento stav můžeme v případě nějakého krizového plánu navýšit až o 15 izolačních lůžek,“ uvádí mluvčí nemocnice v Českých Budějovicích Iva Nováková.

Podle ní zatím není důvod, aby největší zdravotnické zařízení v kraji přijímalo mimořádná opatření. „My máme pochopitelně vypracovaný vnitřní postup, který upřesňuje jednotlivé kroky. Můžeme potvrdit, že ošetřující personál používá příslušné ochranné prostředky a řídí se zavedenými postupy,“ dodává.

Ochranných hygienických prostředků mají momentálně dostatek i všechny ostatní jihočeské nemocnice. Problém je ale v tom, že se jimi nemůžou předzásobit, protože je jich na trhu nedostatek.

„V materiálu, který jsme posílali minulý týden na vládu, jsme požadovali, aby byly k dispozici další ochranné prostředky, protože dodávky, které jsme požadovali, zatím ještě nejsou naplněny,“ říká hejtmanka Ivana Stráská.

Čtěte také

Ani Jihočeský kraj zatím žádná mimořádná opatření nechystá. Hejtmanka naopak zopakovala několik doporučení. „K té situaci nepřispívají velké hromadné akce, takže bych apelovala na všechny, aby nejen zvažovali cestu do rizikových oblastí, ale aby také zvažovali konání akcí, kde se setkává velké množství lidí,“ připomíná.

Hygienici pak lidem doporučují, aby se vyvarovali panice. Stres totiž oslabuje obranyschopnost člověka.

Další účinnou prevencí je důkladné mytí rukou. „Mýdlem, teplou vodou, pokud nemáme k dispozici, používáme gely s virucidním účinkem. Dále by lidé, kteří jsou zasaženi respiračním onemocněním, neměli vyhledávat ostatní, často intenzivně a krátkodobě větrat,“ radí Gabriela Žampachová z Krajské hygienické stanice.

V případě jakýchkoliv dotazů je možné obrátit se na speciální linku Jihočeského kraje, která funguje na telefonním čísle 800 100 450. Existuje i krizová linka krajské hygienické stanice. Další informace o ní nabízí webové stránky www.khscb.cz.

Spustit audio

Související