Jihočeští hygienici nařídili téměř 80 lidem domácí karanténu v souvislosti s koronavirem

28. únor 2020 15:03

77 lidí na jihu Čech je v domácí karanténě. Všichni se vrátili z oblastí, kde se vyskytla nákaza koronavirem. Sedm z nich podstoupilo vyšetření, nákaza se u žádného z nich nepotvrdila.

„Oni se přihlásili sami, protože se vrátili z oblasti Benátek a Lombardie. Byli tam většinou na turistických pobytech, byli tam týden až dva, byli v kontaktu s ostatními lidmi, takže sami mají obavy, aby nákazu nerozšířili na rodinu, do školy, zaměstnání,“ uvedla epidemioložka Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

V Jihočeském kraji zároveň dál trvá chřipková epidemie. Hygienici zaznamenali téměř stejný počet akutních respiračních a chřipkových onemocnění jako v minulém týdnu. Zatím evidují skoro 1400 pacientů na sto tisíc obyvatel.

„Nemocnost se přesunula z dospělých osob na dětskou populaci. Ve věkové skupině nula až pět let je vzestup 5,9 procent a ve věkové skupině šest až čtrnáct let je vzestup 4,4, procenta. Vysvětlujeme si to návraty do škol a školek po prázdninách,“ doplnila Jitka Luňáčková.

Spustit audio

Související