Dárky dostanou pod stromeček i medvědi v zámeckém příkopu v Českém Krumlově

24. prosinec 2021 07:54

Polyxena, Vilém a Marie Terezie, medvědi žijící v zámeckém příkopu v Českém Krumlově, si také užijí Štědrý den. Tradiční Medvědí Vánoce sice budou kvůli koronaviru bez doprovodného programu, ale o dobroty zvířata nepřijdou. Připravil jim je medvědář Jan Míša Černý.

„Já jí říkám Poly, protože zvíře přece jen reaguje spíš na zkrácené než na dlouhé jméno, to nezpracuje,“ říká medvědář Jan Míša Černý, zatímco krmí medvědici Polyxenu z Rožmberka a čeká na Viléma z Rožmberka.

Vilém s Polyxenou budou mít také svůj Štědrý den, stejně jako Marie Terezie v druhém výběhu. „Bude tady čtyřmetrový strom ozdobený dobrůtkami, pod ním budou mít dort, dostanou med, rybí tuk, ananasy, takové ty věci, co mají úplně nejradši,“ popisuje Jan Míša Černý, který se o zámecké medvědy stará už 45 let.

Medvědi, kteří žijí v zámeckém příkopu v Českém Krumlově

„Ještě bude taková jedna specialita. Nějaké dobrůtky schováme do štěrbin skály, do štěrbin dřeva. Oni si to budou vyhledávat a budou mít takovou vánoční aktivitu,“ dodává.

Kvůli pandemii koronaviru opět budou Medvědí Vánoce bez živé hudby a bez občerstvení. „Mě osobně strašně mrzí, že to tak dopadlo. Myslím, lidé se sem chodili dívat pro radost, ale věřím tomu, že příští rok jim to vynahradíme dvakrát až třikrát tolik,“ komentuje medvědář.

Zatímco medvědi ve volné přírodě uléhají k zimnímu spánku, zámečtí medvědi podle Jana Míši Černého takzvaně gaučují. „Mají tam obrovskou kopici slámy a gaučují. Já jim nasypu zeleninu, ovoce, buchty, jogurty a další pochoutky a oni si to z toho vybírají jako táta brambůrky u televize. Leží a samozřejmě nespí, neudělají si ten zimní spánek. Každý den dostávají napít a nechávám je více odpočinout, nemají takovou aktivitu jako v létě,“ vysvětluje.

Historie chovu medvědů má na zámku v Českém Krumlově tradici už od 16. století. Samotné Medvědí Vánoce tady poprvé uspořádali v roce 1988.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související