Chřipka je pro Čechy daleko nebezpečnější než koronavirus, zdůrazňuje lékařka

4. únor 2020

Koronavirus se raketově šíří, píší palcové titulky novin. Svět evakuuje své občany z Číny, uzavírá Asiatům hranice, omezuje provoz na letištích, nechce pustit lidi z výletních lodí, docházejí roušky. V Číně prý padají lidé na ulici jako mouchy… Nákaza vyvolává paniku.

Do jaké míry je to oprávněné? O tom mluvila v magazínu Zdravíčko lékařka Radka Moravcová z jihočeské Krajské hygienické stanice.

„Koronavirus obecně je vir. Koronaviry jsme zaznamenali už v 60. letech minulého stolení, způsobují běžné virózy, postihují dýchací cesty, trávicí trakt a ve velké většině případů nejsou nijak nebezpečné. Vyskytují se jak u zvířat, tak u lidí, známe sedm lidských kmenů,“ vysvětluje.

Do rodiny koronavirů patří i SARS a MERS. SARS se objevil v roce 2002 také v Číně, tehdy napadl osm tisíc lidí a 10 procent z nich zemřelo. Na MERS v roce 2012 zemřelo 35 procent nemocných. „Z toho je patrné, že SARS i MERS byly oproti současnému wauchanskému koranaviru, na který umírají jen dvě procenta nemocných, výrazně nebezpečnější,“ dodává Lenka Moravcová

Jaké jsou příznaky a pomohou nám roušky?

Onemocnění koronavirem se projevuje podobně jako běžné akutní respirační onemocnění. „Nemoc začíná zvýšenou teplotou, která může, ale nemusí, přejít v horečku. Dále se přidružuje kašel, dušnost, dýchací potíže obecně,“ popisuje lékařka.

Nejohroženější jsou podle ní, stejně jako u chřipky, malé děti a staří lidé, dále lidé, kteří mají poruchu imunity nebo jsou oslabeni jiným onemocněním. „Neznamená to ale, že by zdravý člověk nemohl mít závažný průběh,“ říká.

Jedná se o kapénkovou infekci. Nakažený vylučuje virus už v době, kdy ještě nevykazuje klinické příznaky. Při smrkání, kýchání, kašlání se kapénky šíří vzduchem a v dosahu asi dvou a půl metru se mohou lidé nakazit. Dále může nastat přenos rukama z míst, kde se virus zachytil, přežije tam zřejmě v řádu hodin. Proto je dobré udržovat klasickou hygienu rukou.

Roušky podle Lenky Moravcové příliš nepomohou. „Nepřiléhají, člověk i tak dýchá vzduch z okolí. Spíš je doporučujeme do domácího prostředí přímo pro nemocného, aby ochránil lidi ze svého okolí. Před nákazou se nejlépe uchráníme tím, že nebudeme v době epidemie navštěvovat společné prostory a akce,“ uvádí.

Jak rozlišit nákazu koronavirem od chřipky?

„Především, dnes se v České republice ještě nikdo koronavirem nakazit nemůže. Na našem území nebyl k 3. únoru potvrzen žádný výskyt. Prověřovaly se necelé čtyři desítky podezření, a to vždy v případech lidí, kteří přicestovali z rizikových oblastí. Všechny výsledky jsou negativní, nikdo nemocný nebyl,“ připomíná Lenka Moravcová.

Pokud by se zde virus objevil, je na to podle ní naše republika připravena. „Jde o preventivní opatření na letištích, o specializovaná pracoviště – Státní zdravotní ústav vyšetřuje vzorky, klinika na Bulovce zprostředkovává karanténu, hygienické stanice jsou připraveny reagovat a činit protiepidemická opatření,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Nemocný sám koronavirus od chřipky nerozezná. „V případě, že se například setkal s někým, kdo se vrátil z ohniskové oblasti, a má podezření na nákazu, rozhodně doporučujeme nesedat do městské hromadné dopravy a do čekárny, kde by případnou nákazu rozšířil, ale zavolat svému lékaři nebo na záchranku. Tam se dozví, co má dělat. Státní zdravotní ústav zřídil speciální infolinku ke koronaviru na čísle 724 810 106, v provozu je denně od 9 do 21 hodin,“ radí Lenka Moravcová.

Léčba je stejná jako u chřipky. „Zůstat v posteli, potit se, pít čaj s citrónem. Při zhoršení stavu volat lékaře, nikam sami nejezdit. Jiná léčba zatím neexistuje, vyvíjí se vakcína. Není ale vhodné nechat se očkovat ve chvíli, kdy epidemie probíhá, leda ve výjimečných případech,“ popisuje lékařka.

Chřipka je podle ní pro Čechy daleko nebezpečnější než koronavirus. „Aktuálně mají v České republice chřipku statisíce lidí. V jižních Čechách jsme zatím měli tři komplikované průběhy a jedno úmrtí. Platí totéž, co jsme řekli u koronaviru – také jde o virovou kapénkovou infekci, proti níž se nejlépe ochráníme izolací od nakažených osob, hygienickými opatřeními a v případě nákazy teplou postelí, čajem s citrónem a běžně dostupnými léky,“ uzavírá.

Spustit audio

Související