Šumavské holubičky věšeli naši předci nad stůl. Dnes je jako jeden z mála vyrábí řezbář Pavel Sarauer

27. prosinec 2023 08:11

Šumavská holubička dnes visí hlavně na vánočních stromech, ale za našich předků ochraňovala domov zavěšená nad stolem jako symbol Ducha Svatého. V současnosti tento produkt vyřezává z lipového dřeva jako jeden z mála v Česku lidový tvůrce Pavel Sarauer z Horní Plané na Českokrumlovsku. Udržuje tak živou více než stoletou rodinnou tradici.

„Holubičky vyrábím od roku 1991. Nejprve jsem je dělal ze dvou kusů, klasicky jako můj otec, ale později jsem začal vyrábět holubičky z jednoho kusu dřeva,“ popisuje řezbář Pavel Sarauer z Horní Plané.

Zatímco jeho otec vyřezával ze smrkového dřeva, on pracuje s dřevem lipovým. „Lépe se mi tak formuje tvar. Holubička je pak ale velice křehká, štípání je obtížné, a proto už mám na štípání zařízení, takzvané pojízdné nůžky. Holubičku tam upnu a pojízdným nožem štípu plátky,“ líčí.

Práce začíná u truhláře, s nímž Pavel Sarauer nařeže prkénka různé síly. „Namočím je, poté vyřežu profil křidélek a tělíčko, hlavičku a začnu rozkládat jednotlivá peroutka, ocásek dolu a křídla nahoru,“ upřesňuje řezbář.

Čtěte také

Základem úspěchu je podle něj kvalitní a vyschlé dřevo. „Nařezaná prkénka se namáčí ve vodě, až se nacucají v celém profilu. Pak řežu profil. Kompletní výroba jedné holubičky trvá asi hodinu,“ dodává. Pavel Sarauer navazuje na více než stoletou rodinnou tradici, šumavské holubičky vyřezával jeho pradědeček, dědeček i tatínek.

Výrobky Pavla Sarauera jsou tradiční součástí adventního programu v rodném domě Adalberta Stiftera v Horní Plané. „Každý rok se lidé ptají, jestli tady bude pan Sarauer. On na místě přímo předvádí celý proces výroby a také má na sobě svůj tradiční oblek, krásnou koženou zástěru, dřeváky a vlněné ponožky. Je to vždycky moc hezké a má to tady stabilní místo,“ potvrzuje vedoucí Lenka Hůlková.

Holubičky Pavla Sarauera bývají zastoupené na výstavách v Česku i v zahraničí. Jako dárek putují také do celého světa.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související